Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.08.2023 09:55

V humenskom skanzene približujú tradície regionálni remeselníci


Plagát Oživené remeslá


Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom aj toto leto ožívajú remeslá. Verejnosť spoznáva remeselné tradície prostredníctvom tvorivých dielní v skanzene. Aktuálne vstúpili do svojej druhej polovice a podobne ako v júli, aj v auguste sa uskutočnia počas dvoch nedieľ.


Najbližšie už 13. augusta, kedy sa môžu návštevníci tešiť na tkanie, plstenie aj podkúvanie koní. Vihorlatské múzeum v Humennom organizuje ďalší ročník podujatia Oživené remeslá. Aj v lete 2023 tak návštevníkom umožňuje spoznávať mnohé remeselné tradície. Približuje ich počas nedeľných tvorivých dielní realizovaných v priestoroch expozície ľudovej architektúry a bývania a v spolupráci s remeselníkmi z regiónu.

Po dvoch júlových podujatiach prichádzajú na rad augustové. To najbližšie sa uskutoční už 13. augusta a nasledujúce (záverečné) v poslednú augustovú nedeľu (27.8.) v čase od 14.00 do 18.00 hod. Návštevníkov prevedú životom a prácou kováčov, tkáčov či píšťalkárov.

Napríklad v júli si návštevníci pod taktovkou Milana Karľa zo Sniny v humenskom skanzene vyskúšali remeslo korytára. V ďalšiu tvorivú nedeľu zas prácu hrnčiara, ktorú im priblížil Jaroslav Lechan z Topole.

V auguste sa môžu tešiť na to, že sa naučia niečo z remeselnej tvorby tkáča, kováča a drevovýrobcu. V nedeľu 13. augusta je totiž na programe tkanie a plstenie, ktorými prevedie Ľubica Talarovičová zo Sniny. Prácu kováča ukáže Štefan Barančík z Kamenice nad Cirochou.

A napokon posledná z tvorivých dielní 27. augusta sa bude venovať výrobe pastierskych píšťaliek a drevených holubičiek pod vedením manželov Horváthovcov z Kolonice.

Aktivita Oživené remeslá je súčasťou projektu Tvorivé a vzdelávacie podujatia 4, ktorý  z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
Moja milá šaty prala...
Zvyky a tradície pri praní na potoku v podaní Folklórnej skupiny Makovanka z Makova.
viac
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %