Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.11.2017 10:29

V Humennom budú mať na námestí umelý vianočný stromček


V minulých rokoch mali v Humennom živý stromček, tieto Vianoce už bude umelý. Snímka zdroj: (humenne.sk).


Námestie pred Domom kultúry v Humennom bude tento rok zdobiť umelý vianočný stromček. Samospráva tým chce prispieť k ochrane životného prostredia. Rovnako na ňom pribudne i nová výzdoba. Podľa radnice bude jedným z dvoch na Slovensku.


Vianočný stromček v tvare kužeľa bude vysoký približne 10 metrov a široký pri základni maximálne 5 metrov. Osvietený bude 4 600 bielymi LED diódami. Okrem toho budú na ňom ozdoby veľkých 20 centimetrových červených gúľ (250 ks) a 60 kusov menších červených vianočných gúľ s priemerom 14 cm. Navyše bude na stromčeku šesťdesiatka zlatých mašlí o veľkosti 60 cm. Ako čerešnička na torte bude vianočný stromček zdobiť červená stuha. Samozrejme, tak ako aj po minulé roky, bude na stromčeku nainštalovaná zvonkohra, ktorá dodá predvianočnému Humennému tú pravú atmosféru.

 

Unikátny stromček bude druhým na Slovensku

Inšpiráciu získali Technické služby (TS) mesta Humenné v Žiline, kde podobný unikátny stromček už stojí v areáli známej automobilky. Na opačnom konci Slovenska v Humennom, tak bude druhý. Podľa slov riaditeľa TS, Milana Kuruca, je umelý stromček dobrou perspektívou do budúcnosti, hlavne čo sa týka jeho výhodnosti, keďže si jeho inštalácia nevyžaduje také množstvo opatrení ako u „živého“ stromčeka.

Umelý stromček bude osadený na špeciálnej kovovej konštrukcii. Oproti tomu pri „živých“ vianočných stromčekoch bolo potrebné vybaviť množstvo povolení, zabezpečiť zrezanie, odvoz, naloženie a vyloženie ťažkými strojmi. Vynovený symbol Vianoc na námestí tak bude možné použiť opakovane s rôznou výzdobou, čím sa stáva ekologickým, praktickým, finančne nenáročným a šetrí životné prostredie.

Nový vianočný stromček rozsvietia podvečer 3. decembra o 18. hodine na Námestí slobody v Humennom pred Domom kultúry pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša.

Autor: (Michaela DOCHÁNOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
V rokline Kyseľ v Slovenskom raji pribudol nový ferratový chodník
Roklina Kyseľ v Slovenskom raji, ktorú vlani v auguste po 40 rokoch otvorili, je po viac ako sedemmesačnej uzávere opäť prístupná pre turistov. Novinkou tohtoročnej sezóny je stometrový ferratový chodník v spodnom úseku pri nástupe.
viac
08.12.2017
Obyvateľom žijúcim medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou
V Žilinskom samosprávnom kraji bude viac ako 50 % výkonov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v regionálnej doprave novými súpravami, respektíve novými alebo modernizovanými vozňami. Pre cestujúcich z obcí medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou.
viac
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
19.12.2022
Uhlíková stopa prírodného stromčeka je asi štyri kilá CO2, umelého 40 kíl
Uhlíková stopa prírodného stromčeka je asi štyri kilogramy oxidu uhličitého (CO2). Pri umelom vianočnom stromčeku je to 40 kíl CO2. Na sociálnej sieti to uviedla Zelená linka ministerstva životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %