Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
17.07.2024 12:10

V Dome UNESCO vo Vlkolínci sprístupnili pamätnú izbu pátra P. Horského


Foto: Archív mesta Ružomberok


V Dome UNESCO vo Vlkolínci pri Ružomberku sprístupnili v týchto dňoch pamätnú izbu pátra Pavla Horského. Jej súčasťou je fotogaléria, ukážka kňazských rúch, bohoslužobných kalichov, ale aj rádiá, ktoré si Horský sám zostrojil.


 Informoval o tom hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.         

"Rímskokatolícky kňaz - jezuita "ujo Palko", ako ho miestni familiárne volali, bol neodmysliteľnou súčasťou duchovného života vo Vlkolínci. Komunistickým režimom bol pre svoju vieru prenasledovaný, nespravodlivo odsúdený a aj väznený. Po prepustení býval vo Vlkolínci a pracoval v opravovni rádií v Ružomberku," pripomenul Miškovčík s tým, že neskôr dostal súhlas vykonávať kňazskú službu pre svojich rodákov Vlkolínčanov.         

Pamätná izba ponúka pohľad do života Horského. Pri jej zriadení pomohli podľa hovorcu najmä miestni. Inštaláciu uskutočnila riaditeľka Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku Zuzana Gažíková.         

"Myšlienka vybudovať pamätnú izbu nebola nová, no som rád, že sa nám ju podarilo zriadiť a sprístupniť. Nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre návštevníkov je to možnosť, ako sa so životom a dielom pátra Horského viac zoznámiť," podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
História Liptova opäť ožije
Vlkolínec, jediný živý skanzen na Liptove, zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO, pripravil na 31. 7. 2016 folklórne podujatie Nedeľa vo Vlkolínci.
viac
04.08.2020
Chystá sa prvý ročník pretekov v horskom behu Plesnivec SkyRun
Zaregistrovať sa možno do 9. septembra na www.plesnivecskyrun.sk, kde sú k dispozícii aj ďalšie dôležité informácie.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
25.05.2023
Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom
Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %