Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.11.2019 12:05

Festival Vysoké hory Nitra ponúkne horské filmy i sprievodný program


Festival Vysoké hory Nitra - logo


Prehliadku horských filmov, výstavu fotografií i detský environmentálny program ponúkne v sobotu 16. novembra festival Vysoké hory Nitra. V poradí 14. ročník podujatia sa bude už tradične konať vo veľkej zasadačke nitrianskeho mestského úradu.


Návštevníci sa môžu tešiť aj na prezentácie od viacerých osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov.       

V programe nebudú chýbať kvalitné a oceňované filmy. Bude medzi nimi aj film Rasťa Hatiara Vrcholová príťažlivosť, ktorý predstavuje horolezecký a životný príbeh himalájistu Petra Hámora. Diváci uvidia aj dokument Pavla Barabáša Tieň jaguára ocenený na festivaloch doma a v zahraničí.       

Organizátori festivalu si pripomenú aj nedožité 85. narodeniny a zároveň 35. výročie úmrtia horolezca Jozefa Psotku. „Porozprávať o ňom prídu jeho syn Ján Psotka a horolezec Vladimír Launer. Pacifickú hrebeňovku dlhú 4280 kilometrov predstavia Pavel Sabela a Miloslav Daníšek. V krátkom filme Viliama Bendíka Bicykel sa zasa diváci presvedčia, že aj kus železa môže mať svoju dušu," povedal PR manažér festivalu Radovan Baláž.       

Ako pripomenul, v programe dostanú priestor aj Nitrania. Tento rok to budú Ivan Breský s videom o prírodných krásach juhozápadu USA a Ľuboš Kanás s filmom o zákutiach hôr a prírody nad Nitrou. „K festivalu už neodmysliteľne patrí Detský piatok určený žiakom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Už siedmykrát sa uskutoční aj poznávací výlet do Zoborských vrchov,“ dodal Baláž.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Festival umeleckej tvorby o horách predstavuje program
Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Ružomberok, Zväzom slovenských fotografov a cestovateľským portálom Infoglobe organizujú v poradí už 9. ročník medzinárodného festivalu umeleckej tvorby o horách – HORALFEST 2016.
viac
27.09.2019
Agrofilm dozrel a opäť prináša bohatú úrodu
Medzinárodný filmový festival Agrofilm slávnostne otvoria v pondelok 30. septembra 2019 o 10,00 hod. na pôde jeho organizátora NPPC v Lužiankach.
viac
04.10.2023
O týždeň sa začína Medzinárodný festival horských filmov, uvedú 60 snímok
Pod Tatrami sa o niekoľko dní začína 31. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová v stredu na tlačovej konferencii informovala, že tradičné podujatie sa začína o týždeň v stredu 11. októbra a vyvrcholí v nedeľu 15. októbra.
viac
16.11.2023
Vysoké hory Nitra privítajú stovky priaznivcov hôr a cestovania
Po pandemickom období a netradičnom jarnom minuloročnom termíne sa stovky priaznivcov hôr a cestovania v novembri opäť stretnú v Nitre. Vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre sa v sobotu 25. novembra uskutoční 16. ročník festivalu Vysoké hory Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %