Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.10.2023 08:55

V Čičmanoch sa stretli fujaristi na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane


Snímka z podujatia


V dňoch od 21. do 24. septembra 2023 sa uskutočnil 18. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov v areáli Kaštieľa Čičmany pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!


Piatkové popoludnie s názvom Spomienky a odkazy majstrov bolo venované výrobcovi fujár a píšťal Alexandrovi Králikovi. Rozprával o svojich skúsenostiach s výrobou fujár a ľuďoch – majstroch, ktorí ho v umeleckom živote ovplyvnili. Počas sobotného programu na javisku vystúpili fujaristi zo Slovenska a zahraničia, FSk Poničan z Poník, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, MSSk Chlopi z Heľpy, FSk Lastovienka z Čičmian, Bardejovskí heligonkári, heligonkár Juraj Krahulec, sólisti a gajdoši. V nedeľu sa uskutočnila slávnostná svätá omša venovaná nositeľom tradícií. Počas galaprogramu sa predstavili fujaristi zo Slovenska, FS Bystrina, Trombitáši FS Javorník z Lúk pod Makytou, FSk Lastovienka z Čičmian, MSSk Kriváň z Východnej, gajdoši, Trombitáši FSk Hájiček Chrenovec Brusno a Martin Repáň.

„Oživením festivalu bol sprievodný program pre verejnosť, počas ktorého sa už od štvrtka prezentovala výroba fujár a škola hry na fujaru. Návštevníci si mohli vyskúšať niektoré z postupov výroby a tak načrieť do tajov tohto remesla. Lektormi tvorivých dielní boli Matúš a Michal Fiľovci. Vysoko profesionálne hodnotím prezentáciu fujary trombity, ktorá sa stala obohatením celého podujatia a veľká vďaka za to patrí Mirkovi Štefánikovi a jeho manželke, Igorovi Dundekovi a členom FS z Lúk pod Makytou. Prezentácie sa uskutočnili pod názvom ,,Fujara trombita do kôry ovitá". Veľká vďaka patrí účinkujúcim, že v tak nepriaznivom počasí vedeli svojimi výkonmi roztlieskať, zaujať a potešiť diváka. Ďalším zo zážitkov bola slávnostná sv. omša slúžená za nositeľov tradícií. Tá sa odohrávala vzhľadom na počasie v kostole za účasti účinkujúcich fujaristov a trombitášov a bola súčasťou víkendového programu. Dnes už neodmysliteľnou súčasťou celoslovenského stretnutia fujaristov sa stal moderátor Martin Kopor, ktorý svojim majstrovstvom slova a humoru spríjemnil celé podujatie. Ďakujem Krajskému kultúrnemu stredisku v Žiline,  pani riaditeľke a hlavne tímu dievčat, s ktorými bola radosť spolupracovať a to nielen na tomto ročníku, ale tiež na výstavách, ktoré sa organizovali v rámci podujatia v Čičmanoch a Žiline. Ďakujem.“ uviedol Michal Fiľo, autor programov.

Ako ďalej uvádza riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline Júlia Marcinová: „Toto podujatie má naozaj dušu. Výrazne sa odkláňa od komerčného charakteru a rodinnou, doslovne intímnou atmosférou vytvára presný opak. Napĺňa ľudí radosťou z takéhoto spôsobu zachovávania a prezentovania kultúrneho dedičstva a účinkujúci, ktorí sú každoročne súčasťou programu, vytvárajú svojim umením a vlastným vkladom jedinečnú atmosféru. Je našou povinnosťou vytvárať priestor na organizovanie takéhoto typu podujatí a dať návštevníkom možnosť zažiť folklórne dedičstvo v prostredí špecifických Čičmian. Vďaka patrí Michalovi Fiľovi a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomu, aby bol 18. ročník stretnutia fujaristov opäť výnimočný.“

Podujatie bolo realizované pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej. Organizátormi podujatia sú Krajské kultúrne stredisko v Žiline, Obec Čičmany a Kaštieľ Čičmany. Autor programov je Michal Fiľo, majster ľudovej umeleckej výroby. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj a konal sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. S pozdravom

Autor: Mgr. Katarína Skupinová Kalistová, Krajské kultúrne stredisko v Žiline


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2019
Fujaristi sa zídu v Čičmanoch na stretnutí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane
Slovenskí aj zahraniční fujaristi sa zídu počas posledného septembrového víkendu v Čičmanoch na 14. ročníku celoslovenského stretnutia fujaristov Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
18.09.2021
V Čičmanoch sa po 15-krát stretnú fujaristi z celého Slovenska
23.- 26. septembra 2021 vystúpia v areáli Kaštieľa Čičmany fujaristi zo Slovenska, folklórne súbory Urpín z Banskej Bystrice, Váh z Liptovského Mikuláša, MSSk Chlopi z Heľpy, Pohronci, Trombitáši FSk Javorník z Lúk, Aranka z Jarovníc, sólisti heligonkári a gajdoši.
viac
17.09.2022
DedIčstvo otcov zachovaj nám, Pane
Už po 16-krát sa uskutoční celoslovenské stretnutie fujaristov a v areáli Kaštieľa Čičmany podujatie pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
12.09.2023
17. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov
Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva všetkých priaznivcov na celoslovenské stretnutie fujaristov pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! 17. ročník sa už tradične uskutoční v areáli Kaštieľa Čičmany v dňoch od 21. do 24. septembra 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %