Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.09.2022 07:50

DedIčstvo otcov zachovaj nám, Pane


Ilustračný výrez plagátu


Už po 16-krát sa uskutoční celoslovenské stretnutie fujaristov a v areáli Kaštieľa Čičmany podujatie pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!


Už po 16-krát sa uskutoční celoslovenské stretnutie fujaristov, na ktoré všetkých priaznivcov pozýva Krajské kultúrne stredisko v Žiline, a to v termíne od 22. do 25. septembra 2022. Počas 4 festivalových dní sa v rámci podujatia uskutočnia dva samostatné programy. Štvrtok a piatok sa návštevníci v Čičmanoch budú môcť zúčastniť na tvorivých dielňach zameraných na výrobu a hru na fujaru a píšťalku pod vedením Matúša a Michala Fiľovcov. Tvorivé dielne nesú podtitul Valasi, valasi škoda vašej krásy a rovnomenný názov nesie aj novinka podujatia – program zameraný na pastiersku kultúru, ktorý bude prebiehať v sobotu 24.9.2022 v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. V tomto programe sa predstavia fujaristi zo Slovenska, folklórne kolektívy Váh z Liptovského Mikuláša, Priechoďan z Priechodu, Trombitáši z Lúk pod Makytou, sólisti Michal Fiľo, Ľubomír Párička, Vladimír Homola a bača Florián Šavrtka a hostia z Českej republiky - Cimbálová muzika Kašava s odzemkármi Valašského súboru Kašava spolu so sólisktou Lenkou Mrlinovou. Okrem vystúpení si diváci v skanzene budú môcť pozrieť aj ukážky výroby črpákov a píšťaliek a počas školy tanca si budú môcť preveriť svoju šikovnosť a tanečné zručnosti pod vedením odzemkárov z Kašavy.

Už tradične si však súbežne v sobotu a tiež v nedeľu, 24. - 25.9. budú môcť návštevníci rázovitej obce Čičmany vychutnať program v areáli Kaštieľa Čičmany pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! Počas sobotného programu na javisku vystúpia fujaristi a gajdoši zo Slovenska, Trombitáši z Chrenovca Brusna, FS Stráne z Važca, Vajčovská trojka a domáca Folklórna skupina Lastovienky z Čičmian. V nedeľu sa rovnako v areáli kaštieľa uskutoční slávnostná krojovaná sv. omša venovaná nositeľom tradícií a fujaristom, ktorí nás nedávno opustili. Poobede na návštevníkov čaká galaprogram, v ktorom sa predstavia opäť fujaristi, Trombitáši z Lúk pod Makytou, Folklórna skupina Čierťaž z Nemeckej, KAF Hojana zo Žiliny a hostia z Českej republiky.  

Cieľom oboch programov, Valasi, valasi škoda vašej krásy i Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!, je prezentácia prvkov pastierskej kultúry a priblíženie fujary aj do oblastí, v ktorých až tak nerezonuje.  

Autorom oboch programov je Michal Fiľo. Organizátorom podujatia je Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s Liptovským múzeom, Obcou Čičmany, Kaštieľom Čičmany a obcou Kašava. Program Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane! z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. Tvorivé dielne a program Valasi, valasi škoda vašej krásy je realizovaný s finančným prispením Európskej únie – Európsky fond regionálneho rozvoja, Spoločne bez hraníc, v rámci programu Interreg V-A SK-CZ a za podpory Žilinského samosprávneho kraja.

Autor: (Zdroj: KKS v Žiline)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2019
Fujaristi sa zídu v Čičmanoch na stretnutí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane
Slovenskí aj zahraniční fujaristi sa zídu počas posledného septembrového víkendu v Čičmanoch na 14. ročníku celoslovenského stretnutia fujaristov Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
18.09.2021
V Čičmanoch sa po 15-krát stretnú fujaristi z celého Slovenska
23.- 26. septembra 2021 vystúpia v areáli Kaštieľa Čičmany fujaristi zo Slovenska, folklórne súbory Urpín z Banskej Bystrice, Váh z Liptovského Mikuláša, MSSk Chlopi z Heľpy, Pohronci, Trombitáši FSk Javorník z Lúk, Aranka z Jarovníc, sólisti heligonkári a gajdoši.
viac
12.09.2023
17. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov
Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva všetkých priaznivcov na celoslovenské stretnutie fujaristov pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! 17. ročník sa už tradične uskutoční v areáli Kaštieľa Čičmany v dňoch od 21. do 24. septembra 2023.
viac
02.10.2023
V Čičmanoch sa stretli fujaristi na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane
V dňoch od 21. do 24. septembra 2023 sa uskutočnil 18. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov v areáli Kaštieľa Čičmany pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %