Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.12.2018 04:25

V Bratislave sa stretli deti materských škôl


Marianna Kapráliková moderovala podujatie „Cesty priateľstva 2018“ spolu s talizmanom „ Dúhačikom.“ Snímka Angelina Machová.


Počas roku sa konal už tretý ročník projektu Cesty priateľstva za účasti detí štyroch materských škôl v Bratislave, z bulharskej, francúzskej, nemeckej a slovenskej materskej školy.


Hlavným cieľom multikultúrneho vzdelávacieho projektu Cesty priateľstva je spoznávanie kultúrnych tradícií odlišných menšín, zbližovanie a vzájomné porozumenie detí rôznych národností v predškolskom veku. Základnou myšlienkou projektu je viesť detí k zachovaniu ich kultúrnej identity a zároveň k porozumeniu a tolerancii voči iným menšinám a etnickým skupinám.

Prostredníctvom tvorivých dielní deti mali možnosť stretnúť sa s kamarátmi z iných materských škôl, odprezentovať spevom a tancom svoj jazyk a tradície a zároveň spoznať nové piesne a tance detí iných kultúr. V rámci workshopov sa deti zabavili, súťažili a vytvorili typické darčekové predmety pre danú krajinu. Témy workshopov boli určené v súlade s ročným obdobím a tradičným sviatkom. Bulharská škôlka pripravila v máji sviatok ruži, v júni vo francúzskej škôlke sa oslavoval sviatok hudby, v októbri v slovenskej škôlke deti pripravili dožinkové slávnosti a v novembri deti z nemeckej škôlky mali pekný program o Svätom Martinovi.

Dňa 27. novembra 2018 sa v DK Zrkadlový háj stretli detí z bulharskej, francúzskej, nemeckej a slovenskej materskej školy, aby predviedli svoje záverečné vystúpenia v rámci multikultúrneho projektu Cesty priateľstva pred širokou verejnosťou. Krásny program moderovala koordinátorka projektu pani riaditeľka bulharskej škôlky – pani Marianna Kapráliková. Spolu s kamarátom detí a talizmanom projektu Dúhačikom priblížili prítomným priateľskú atmosféru tvorivých dielni na jednotlivých škôlkach a uvádzali umelecké vystúpenia detí. Malí účastníci radostne prezentovali svoju škôlku a predviedli typické pre ich krajinu  piesne a tance. Na záver všetci mali možnosť pozrieť si krátky dokumentárny film o projekte, vystihujúci hlavnú myšlienku projektu očami detí - Nie je dôležité akým jazykom rozprávame, ale ako sa k sebe správame.

Menom organizátora projektu Občianske združenia priateľov Bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave chceme poďakovať všetkým pani učiteľkám a pani riaditeľkám, ktoré sa venovali v rámci tohto jedinečného projektu multikultúrnej výchove a viedli detí k vzájomnej úcte a tolerancie a ukázali, že cesty priateľstva nepoznajú hranice, sú obohacujúce a plné radosti.

Autor: Angelina Machová


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
Mesto Svidník vlani investovalo do komunikácií a škôl
Nosnými oblasťami investícií mesta Svidník boli v roku 2019 miestne komunikácie a školské zariadenia. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta, ktorý v stredu mestskí poslanci schválili na svojom zasadnutí.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
24.01.2023
Do projektu bezpečnosti detí v okolí škôl sa zapojí ďalších 10 ZŠ
Hlavné mesto Bratislava rozširuje projekt Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí a žiakov v okolí základných škôl (ZŠ). K minuloročnej pilotnej škole Tbiliská v Rači sa má tento rok pridať ďalších desať škôl vo viacerých mestských častiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %