Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.08.2017 11:53

V areáli kaštieľa Esterházyovcov v Galante ožila bitka pri Vozokanoch


Aj delostrelci mali rešpekt z výstrelu z dela.


Múry a park kaštieľa, ktorý rod vlastnil, sa stali kulisou rekonštrukcie bitky, ktorá je považovaná za symbol protitureckého odboja.


Podujatie pripravilo občianske združenie (OZ) Neogotický kaštieľ v Galante spolu s mestskou samosprávou. Bitke pri Vozokanoch a hrdinskej smrti štyroch príslušníkov rodu Esterházy  - Františka, Ladislava, Tomáša a Gašpara,  bolo venované víkendové podujatie v Galante. Scénické predstavenie naštudovala spoločnosť Fringia v spolupráci s partnerskými spoločnosťami zo Slovenska i zahraničia.

Zsolt Takáč (vľavo), výkonný riaditeľ OZ občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante  a Pavol Navalanič Uličný zo spoločnosti Fringia, ktorý moderoval rekonštrukciu bitky.

Oba víkendové dni boli naplnené od dopoludnia až do večerných hodín  moderovanými vstupmi stretu tureckých a uhorských vojsk a bohatým sprievodným programom.

Bitka sa odohrala 26. augusta a 27. augusta 1652 medzi obcami Malé a Veľké Vozokany, na mieste odvtedy zvanom ako Martovo pole, neďaleko Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch. Dodnes ju pripomína  impozantný pomník sediaceho bronzového leva drviaceho tureckú zástavu. Turci o sile 4000 mužov sa vydali rabovať do horného Uhorska napriek tomu, že v tom období vládol mier. Veliteľ obrany banských miest a Pohronia Adam Forgáč im po vyplienení niekoľkých miest a dedín postavil do cesty vozovú hradbu s približne 1300 mužmi. Bitka trvala dva dni, v boji padlo asi 800 tureckých vojakov, vrátane popredných veliteľov. Z kresťanského vojska padlo 48 vojakov vrátane štyroch Eszterházyovcov. Ich telá previezli do Trnavy, kde sa 26. novembra konal veľkolepý pohreb, na ktorom sa zúčastnili najvýznamnejší predstavitelia kráľovstva.

„Za dvanástimi trubačmi v červených rúchach niesli vojaci zbrane, vyznamenania a hodnosti padlých Eszterházyovcov. Za nimi išli symbolicky neosedlané štyri kone pokryté až po zem červeným súknom a štyri rakvy takisto pokryté červeným súknom. ... Na čele smútiacej rodiny išiel starý barón Daniel Eszterházy. Práve on stratil vo Vozokanskej bitke dvoch synov... Za smútočného spevu uložili rakvy štyroch padlých Eszterházyovcov do rodinnej krypty v presbytériu univerzitného chrámu sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Na tomto mieste v pokoji odpočívajú dodnes.“

Zdroj https://www.valka.cz/12251-Bitka-pri-Vozokanoch 

Autor: (st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Neogotický kaštieľ bude mať novú strechu, identickú s pôvodnou
Ukončenie prác na obnove strechy hlavnej budovy neogotického kaštieľa v Galante, ktoré sa začali minulý týždeň, je naplánované na koniec júla. Na novú strechu, ktorá bude identická s pôvodnou, schválili mestskí poslanci 200.000 eur. Radnica si na tento účel zobrala úver.
viac
01.11.2018
Mesto obnovilo ružovú záhradu Esterházyovcov
Samospráva mesta Galanta zrealizovala zo svojho rozpočtu prostredníctvom podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne projekt s názvom "Obnova ružovej záhrady Esterházyovcov" v hodnote približne 4000 eur.
viac
16.05.2019
Mesto sa opäť zapojí do Noci múzeí a galérií, vstup bude zadarmo
Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 18. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách – v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu.
viac
14.09.2022
V Galante otvorili nové Turistické informačné centrum v neogotickom kaštieli
V Galante otvorili v priestoroch neogotického kaštieľa nové Turistické informačné centrum (TIC), ktoré bude slúžiť návštevníkom celého regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %