Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.09.2017 04:50

Už dva belgické regióny zakázali používať plastové tašky


Na Slovensku sme zatiaľ pristúpili len k spoplatneniu plastových tašiek.


Od 1. septembra sa Brusel a jeho okolie stali druhým belgickým regiónom (po Valónsku) , ktorý zakázal používanie jednorazových plastových tašiek. Zákaz platí vo všetkých obchodoch bez ohľadu na druh predávaného tovaru. Rešpektovať ho musia aj predajcovia na mestských trhoch.


Bruselské úrady ešte v týždňoch a mesiacoch pred zavedením vyzývali obyvateľov, aby si od septembra prinášali na nákupy vlastné tašky. Zákaz sa pritom, samozrejme, týka len tašiek vydávaných pri pokladniach, nie obalov, v ktorých sú predávané tovary alebo potraviny zabalené.

Od septembra do konca novembra platí prechodné obdobie. Po tomto dátume hrozia obchodníkom, ktorí neprestanú predávať jednorazové plastové tašky, peňažné pokuty a trestné postihy.

NR SR nedávno presadila do slovenskej legislatívy príkaz, aby zákazníci platili za plastové tašky. Prirodzene, zákazy belgických regiónov reprezentujú vyššiu úroveň opatrenia, smerujúceho k znižovaniu spotreby plastov.

„Stále hľadáme čo najekologickejšiu alternatívu,“ reaguje hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák. „Aj preto envirorezort rozbehol iniciatívu Slovensko bez igelitiek, ku ktorej pristúpili napríklad Kaufland alebo Zväz obchodu a cestovného ruchu SR.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2017
Ľudstvo sa s recykláciou plastov zatiaľ veľmi nevyznamenáva
Z dosiaľ vyrobených 8,3 miliardy ton plastov sa v súčasnosti používa ešte približne 2,5 miliardy. Zo zvyšných 5,3 miliardy ton sa však len 9 percent podarilo recyklovať, 12 percent skončilo v spaľovniach a až 79 percent na skládkach alebo inak znečisťuje životné prostredie.
viac
03.01.2018
Plastové tašky sú s účinnosťou od 1. januára povinne spoplatnené
Envirorezort si od prísnejšej odpadovej legislatívy sľubuje obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
11.07.2023
Na Slovensku sa zakáže predaj a používanie petárd, novelu podpísala prezidentka
Na Slovensku sa zakáže predaj a používanie niektorých pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Ide o petardy či zábleskové petardy a ďalšie podobné výrobky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %