Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.04.2023 01:25

ÚVO: Stiahnutie novely poškodí verejné obstarávanie na Slovensku


Ilustračná snímka


Zámer predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Petra Kuboviča zrušiť nútený model profesionalizácie so sankčným mechanizmom mal širokú podporu odbornej verejnosti, a to tak samotných verejných obstarávateľov, ako aj pracovníkov, ktorí procesy verejného obstarávania zabezpečujú.


Sankčný model v súčasnosti existuje len v Maďarsku, ostatné krajiny Európskej únie využívajú rôzne formy dobrovoľných modelov budovania expertnosti a profesionalizácie.

„Stiahnutie novely ma veľmi mrzí, keďže poškodí samotné verejné obstarávanie na Slovensku. Tento krok má potenciál negatívne ovplyvniť aj ďalšie oblasti, ako napríklad Plán obnovy a odolnosti a samotné čerpanie eurofondov. Ich problematika totiž úzko súvisí s kvalitou verejného obstarávania,“ zdôraznil vo svojej reakcii na stiahnutie novely o verejnom obstarávaní Peter Kubovič.

Napriek tomu, že spomenutý zámer predsedu ÚVO postupovať podľa príkladov dobrej praxe z iných štátov EÚ mal všeobecnú podporu, bol z rokovania Národnej rady SR stiahnutý.

„Plne si uvedomujem, že aktuálna politická situácia je zložitá a hľadanie väčšiny v Národnej rade nie je jednoduché. Som však presvedčený, že všetci účastníci legislatívneho procesu musia vnímať riziká, ktoré z ich konania vyplývajú pre verejné obstarávanie na Slovensku a následne aj pre čerpanie eurofondov a realizáciu Plánu obnovy a odolnosti. Verejné obstarávanie nesmie byť politickým rukojemníkom,“ dodal Kubovič.

Úrad pre verejné obstarávanie preto bude aj naďalej hľadať podporu pre zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, ktoré považuje za kľúčové. Politický boj by nemal poškodzovať ani ohrozovať základné fungovanie štátu. Aj preto predseda ÚVO v najbližšom období osloví predstaviteľov všetkých parlamentných strán a poukáže na systémové problémy, ktoré aktuálna právna úprava a odmietanie jej novelizácie spôsobuje.

 

 

Autor: Zdroj: Úrad pre verejné obstarávanie


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
ÚVO oceňuje súčinnosť ZMOS pri príprave novely o obstarávaní
Novela zákona o verejnom obstarávaní sa nachádza v predbežnom pripomienkovom konaní. Je predpoklad, že na budúci týždeň pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) má ambíciu, aby sa ním vláda zaoberala do začiatku letných prázdnin.
viac
10.11.2020
Najväčší priestor na zjednodušenie VO je pri podlimitných zákazkách
Snaha zefektívniť, zrýchliť a tiež zjednodušiť proces verejného obstarávania je jedným z hlavných pilierov zásadnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravil Úrad pre verejné obstarávanie.
viac
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %