Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
08.04.2022 11:40

ÚMS: Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je znova enormné


Únia miest Slovenska.


Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je znova enormné. Mestá a obce by privítali, ak by to štát ocenil raz aj finančne. Uviedla to Únia miest Slovenska (ÚMS).


Reagovala tak na vyplácanie príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny, o ktorý eviduje veľký záujem.

"Najmä vo veľkých mestách toto úvodné "administratívne cvičenie" zahltilo zamestnancov úradov mimoriadnou agendou. Niekde to znamená aj to, že bežná agenda sa dočasne nevykonáva v plnom rozsahu," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová s tým, že sa s tým mestá snažia v rámci svojich možností vysporiadať.

Mestá podľa únie žiadali ministerstvo vnútra o možnosť preplatiť aspoň nejaké náklady na zamestnancov, ktorí túto agendu spracovávajú nad rámec bežnej agendy. "Žiaľ, neuspeli," podotkla Piršelová.

ÚMS pripomína, že príspevok na ubytovanie bol verejnosti prezentovaný skôr, ako bola schválená legislatíva. Zákon a vykonávacie predpisy nadobudli účinnosť minulý týždeň.

"Schválená zákonná úprava je, žiaľ, taká, že niektorí ubytovatelia na príspevok nedosiahnu. Oceňujeme prístup zamestnancov ministerstva vnútra, ktorí na otázky v súvislosti s uplatňovaním zákona odpovedajú do niekoľkých hodín," skonštatovala hovorkyňa. Únia sa domnieva, že si súčasná legislatívna úprava vyžiada skorú novelizáciu.

V Banskej Bystrici záujem o uplatnenie príspevku za ubytovanie odídencov evidujú už od 1. apríla, avšak od začiatku tohto týždňa je záujem pochopiteľne mnohonásobne väčší.

"Ľudia čakajú pred klientskym centrom a najviac vypätú situáciu očakávame predovšetkým vo štvrtok, keďže ide o posledný deň, kedy je možné si uplatniť príspevok za mesiac február a marec. Zatiaľ evidujeme zhruba 100 žiadostí," uviedlo mesto.

Informácie, ako aj žiadosti zo strany štátu prišli podľa banskobystrickej samosprávy neskoro. "Ľudia nie sú dostatočné informovaní, a tak robia pri vypĺňaní tlačív chyby. Úradníci musia každú jednu zmluvu s osvedčením a výkazom skontrolovať a v prípade, že nie je všetko uvedené tak, ako má, musia ľudí dodatočne kontaktovať a informácie upraviť, prípadne doplniť," priblížilo mesto.

Okrem iného je v kompetencii matrík a ohlasovní aj vybavovanie pobytu odídencov, ktorí sú povinní každý mesiac hlásiť miesto svojho pobytu. "Personálu je zatiaľ dosť, ale agendy je niekoľkonásobne viac," uviedli z Banskej Bystrice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
09.02.2021
ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin
Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.
viac
13.05.2021
Výhrady ÚMS voči navrhovaným zákonom
Vládou navrhovaný zákon o výstavbe a tiež zákon o územnom plánovaní podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) bez náhrady odstraňuje doterajšie kontrolné mechanizmy, najmä kontrolu verejnosťou.
viac
12.04.2022
ÚMS: Mestá prijímajú aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie
Mestá vyhoveli požiadavke prijímať žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov, ktoré prišli po 7. apríli. Aby stíhali žiadosti vybavovať v predĺženom termíne, prispôsobili tomu svoje úradné hodiny aj personálne kapacity. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %