Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.01.2023 10:35

TSK zmodernizuje z eurofondov za 1,7 milióna eur dielne SOŠ v Považskej Bystrici


SOŠ v Považskej Bystrici.


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje z eurofondov za 1,7 milióna eur priestory odborných dielní Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici. Rekonštrukcia odštartovala v stredu, potrvá 140 dní.


Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je 1,3 milióna eur z celkovej sumy určených na stavebné práce, 400 000 eur je určených na vybavenie dielní modernými technológiami.

"Modernizácia priestorov môže motivovať žiakov základných škôl k štúdiu remesiel, ktoré sú potrebné na trhu práce. Rekonštrukcia dielní je naplánovaná na 140 dní, takže už prváci, ktorí do školy nastúpia v septembri, budú môcť využívať nové priestory," doplnil Baška.

SOŠ v Považskej Bystrici je jednou z 18 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorá získala z eurofondov finančné prostriedky na modernizáciu. Kraj získal na modernizáciu 18 škôl z eurofondov viac ako 20 miliónov eur.

Ako informoval riaditeľ SOŠ v Považskej Bystrici Ján Kunovský, modernizácia budovy dielní prinesie nielen skvalitnenie, ale aj nemalé úspory energií. Súčasťou rekonštrukcie bude zateplenie fasády budovy, strechy, výmena okien, opravia sa sociálne zariadenia, ktoré budú bezbariérové, pribudne nová kotolňa a zariadenie dielní.

Považskobystrická SOŠ vzdeláva aj študentov nedostatkových odborov – murárov, strechárov, stolárov, inštalatérov a mechanikov stavebnoinštalačných zariadení.

"Nábor žiakov je mimoriadne náročný, darí sa nám však aj vďaka podpore TSK, ktorá vďaka všeobecne záväznému nariadeniu poskytuje pre žiakov motivačné štipendiá. Tie sa týkajú práve nedostatkových odborov," doplnil Kunovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
10.11.2018
Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
24.07.2019
Garantovaná energetická služba pomôže župe zlepšiť energetickú efektívnosť
Zvýšenie hodnoty majetku, zníženie energetickej náročnosti budov a zníženie nákladov na vopred stanovenú hodnotu. To sú piliere Garantovanej energetickej služby (GES), ktorá má za úlohu ušetriť verejným inštitúciám nemalé financie, a to bez nutnosti investície vynaloženej na rekonštrukciu budov.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %