Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2018 01:00

Tretí ročník podujatia Chovateľský deň v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica


Ilustračná snímka chovamedoma


Chovateľský deň v skanzene sa tento rok koná v nedeľu 15. júla 2018, opäť v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Toto celodenné podujatie ponúka možnosť na jednom mieste vidieť naše národné plemená hospodárskych zvierat a psov, folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby.


Cieľom podujatia je propagovať slovenské plemená zvierat, ktorých je pomerne málo. Ich chovu sa u nás venuje len malé množstvo chovateľov. Niektorým druhom v nedávnej minulosti dokonca hrozil zánik. Návštevníci skanzenu uvidia naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok a psov. Toto na Slovensku jedinečné podujatie populárnym spôsobom šíri osvetu o našich národných plemenách hospodárskych zvierat. Zvieratá vo Vychylovke vystavujú chovatelia a majitelia fariem z Kysúc, ale aj vzdialených regiónov Slovenska, a to za podpory chovateľských organizácií, v ktorých sa združujú.

“Chovateľský deň v skanzene je naším najvýznamnejším projektom. Pôvodne skromná myšlienka zorganizovať v skanzene výstavu drobných zvierat prerástla do prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat. Prvýkrát sme ju zorganizovali v roku 2016. Získali sme na ňu záštitu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj štatút národnej výstavy”, popisuje František Staňo z OZ Chováme doma.

Prezentačnú výstavu zvierat sprevádza folklórny program a ukážky remeselnej tvorby. V sprievodnom programe sa tento rok predstaví Vlasta Mudríková a Peter Staňo, ako aj folklórny súbor Ozvena z Čierneho. “Tento rok pribudnú aj tradičné jedlá, ktoré si budú môcť návštevníci kúpiť od regionálnych producentov. Chceme tým vyriešiť aj obmedzené kapacity skanzenu na stravovanie,” dopĺňa F. Staňo. Pre deti sú pripravené viaceré tematické atrakcie. Môžu sa povoziť na historickom drevenom kolotoči, alebo vyskúšať, ako sa dojí krava.

Usporiadatelia chcú návštevníkom ukázať, ako sa kedysi žilo - drevenice, hospodárske zvieratá a remesla - to všetko pomáha vytvoriť si obraz o živote našich dedov a prezentovať tak dedičstvo, ktoré nám zanechali.

Podujatie je určené širokej verejnosti, chovateľom a milovníkom zvierat. Svojím charakterom, ktorý dotvára aj príjemné prostredie skanzenu, láka najmä rodiny s deťmi. Na minulý ročník Chovateľského dňa v skanzene sa prišlo pozrieť takmer 3200 návštevníkov.

Chovateľský deň v skanzene organizuje občianske združenie OZ Chováme doma, Kysucké múzeum v Čadci a Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Podujatie sa koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja. 

Program:

10.00 – 17.00 Prezentačná výstava koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok a psov

11.00 Otvorenie podujatia

11.30 Folklórne vystúpenia

13.00 Svätá omša

 Viac informácií na www.chovamedoma.sk

Autor: Ing. Martina Staňová


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2016
Bicykluje srdcom a motivuje silou
Správca nadácie TA3 Peter Káčer sa už po tretíkrát pripravuje na charitatívnu jazdu bicyklom po Slovensku.
viac
04.07.2019
Štvrtý ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene vo Vychylovke
V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie.
viac
25.07.2019
Na Chovateľskom dni bolo aj napriek nepriaznivému počasiu 2450 návštevníkov
V nedeľu 14. júla sa vo Vychylovke konal už 4. ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien. I keď podujatiu pod holým nebom počasie neprialo, do skanzenu vo Vychylovke prišlo rovnako veľa návštevníkov ako predošlé roky.
viac
13.01.2021
Tretí ročník participatívneho rozpočtu hodnotí samospráva ako úspešný
Minuloročný tretí ročník participatívneho rozpočtu v Prievidzi hodnotí miestna samospráva ako úspešný. Život v meste pomohlo zlepšiť osem občianskych projektov, ktoré prispejú k lepšiemu vzdelávaniu či sociálnej pomoci. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %