Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.08.2019 02:35

Tohtoročný jarmok sa koná v duchu cechu remenárov


Ilustračný výrez plagátu


V poradí 668. historický a 48. novodobý Bardejovský jarmok sa koná v duchu cechu remenárov. Podľa organizátorov štvordňového jarmoku, ktorý sa začal vo štvrtok, je najstarším na Slovensku.


"Na začiatku je to už tradične dobrá kapela, tentoraz Kollárovci, a na záver v nedeľu (25. 8.) Lucka Bílá. Sobota (24. 8.) je napríklad raperská, nedeľa patrí vážnej hudbe a vystúpeniu Bílej. Ľudovky sú vo štvrtok, konkrétne Cimbalová hudba Primáš a spomínaní Kollárovci. Dovolím si povedať, že je zastúpený každý žáner na našom jarmoku," uviedol pre TASR vedúci oddelenia kultúry Mestského úradu v Bardejove Martin Choma s tým, že na jarmoku je približne 650 remesiel a nechýba ani ulička remesiel.       

V programe sa predstaví viacero folklórnych súborov, hudobných kapiel a domácich a zahraničných umeleckých telies.       

"Som veľmi rád, že výzva, ktorú sme s pani ministerkou Ľubicou Laššákovou (Smer-SD) oznámili a pôvodne mala byť v objeme 1,5 milióna eur, na podporu slovenského folklóru, bola taká úspešná, že sme museli folklórnym súborom a folklórnym telesám poskytnúť až tri milióny, aby sme uspokojili dopyt. Nešlo o jednorazový počin, ale mienime z toho spraviť pravidelný, riadny systém podpory slovenského folklóru, lebo si to zaslúži," povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).       

"Mesto Bardejov je perlou na východe Slovenska. Spolu s niektorými mestami, ako napríklad Banskou Štiavnicou, má svoju špeciálnu kapitolu v štátnom rozpočte a každý rok dostáva prostriedky. Peniaze sú využívané veľmi účelne. Vidia to všetci, nielen tí, ktorí tu žijú, ale i turisti, ktorí Bardejov navštevujú, že mesto krásnie a každým rokom sa rozvíja," doplnil premiér.       

Následne spolu s podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer-SD) a primátorom Bardejova Borisom Hanuščákom vo štvrtok podvečer slávnostne otvorili novovybudovanú relaxačno-oddychovú zónu pri rieke Topľa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Na 45. ročníku Bardejovského jarmoku predstavia krajčírsky cech
Otvorením okresnej výstavy ovocia a zeleniny záhradkárov sa vo štvrtok 25. augusta predpoludním začne 45. ročník novodobého Bardejovského jarmoku na Radničnom námestí v Bardejove.
viac
16.06.2017
Medzinárodný folklórny festival v Myjave
Už po 58. krát sa v Myjave koná jeden z najväčších folklórnych festivalov.
viac
20.11.2018
Dni mesta ponúknu jarmok, folklór i zabíjačkové špeciality
Dni mesta Medzilaborce ponúknu verejnosti jarmočnú atmosféru, folklór i zabíjačkové špeciality. TASR o tom informovala Iveta Gališinová z odboru kultúry a športu v Medzilaborciach.
viac
05.08.2023
Stropkovský jarmok v znamení folklóru, reggae i populárnej klasiky
Aj tentoraz pripravili organizátori bohatý kultúrno-spoločenský program a množstvo sprievodných podujatí. „Dovolím si povedať, že stropkovský jarmok je napriek množstvu podobných podujatí jedinečný. Kto tu bol, vie, o čom hovorím. Kto nie, nech sa príde presvedčiť sám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %