Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.10.2020 08:15

Terénni pracovníci budú pomáhať v obciach s rómskymi komunitami


Ilustračná snímka.


Terénni asistenti budú v obciach s rómskymi komunitami spolupracovať pri zamedzení šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.


Asistenti budú pracovať v komunitách v rámci národného projektu, na ktorý úrad získal financie z prostriedkov EÚ. Majú sa podieľať na monitorovaní šírenia nákazy a na prevencii a ochrane zdravia v obciach s rómskymi komunitami. Projekt by mohli odštartovať v novembri.

„Národný projekt Podpora činností zameraných na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19 v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít sa bude realizovať v obciach, v ktorých nie sú takzvané pomáhajúce profesie a neprebiehajú žiadne projekty, ako sú napríklad Zdravé regióny, miestne občianske poriadkové služby, komunitné centrá a terénna sociálna práca,“ priblížila Duchoňová.

V rámci projektu sa bude monitorovať stav rizika, možnosti nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých rómskych komunitách a bude sa cielene poskytovať obyvateľom materiálna, technická a komunikačná pomoc. „Je pre nás veľmi dôležité byť pripravení na krízové situácie a vyhnúť sa stavu, keď by museli byť z dôvodu ochrany zdravia uzatvorené niektoré rómske komunity tak, ako to bolo na jar tohto roku,“ uviedla splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková.

V oprávnených obciach budú terénni asistenti prvým kontaktom pre obyvateľov rómskych komunít. „Poskytnú im informácie, ako sa čo najefektívnejšie vyhnúť ochoreniu, na koho sa obrátiť, keď sa v bezprostrednej blízkosti vyskytne ochorenie. Súčasne sa terénni asistenti budú podieľať aj na sprostredkovaní prípadnej humanitárnej pomoci,“ dodala splnomocnenkyňa.

Asistenti budú pôsobiť v rómskych komunitách sedem mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
05.03.2021
Nadácia PSK zriaďuje nadačný fond na riešenie krízových situácií
Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zasadala už po siedmykrát za účelom prerozdelenia finančných prostriedkov medzi žiadateľov o pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %