Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
15.07.2024 03:41

Technická a finančná pomoc Európskej investičnej banky pre slovenské samosprávy


Snímka z rokovania predsedu ZMOS Jozefa Božika so zástupkyňou Európskej investičnej banky na Slovensku Zuzanou Kaparovou.


O možnostiach spolupráce medzi mestami a obcami na Slovensku rokoval predseda ZMOS Jozef Božik so zástupkyňou Európskej investičnej banky na Slovensku Zuzanou Kaparovou.


Európska investičná banka (EIB) ponúka slovenským mestám a obciam širokú škálu finančných produktov a technickej pomoci na podporu ich rozvojových projektov. Tieto zdroje sú zamerané na zlepšenie infraštruktúry, energetickej efektívnosti, obnoviteľných zdrojov energie a ďalších oblastí, ktoré prispievajú k udržateľnému rozvoju a zvyšovaniu kvality života obyvateľov. Od dlhodobých úverov, spolufinancovanie a záruky až po technickú pomoc.

Produktom EIB je aj Program HELENA zameraný na podporu miest a obcí pri prechode na nízkoemisné a alternatívne zdroje energie. Tento program má za cieľ podporiť udržateľnosť a energetickú efektívnosť v rámci miestnych samospráv a prináša niekoľko kľúčových benefitov a možností financovania.

Predmetom spoločného rokovania bolo hľadanie riešení ako minimálny balík zdrojov EIB dostať do konkrétnych a zmysluplných projektov miest a obcí v transformujúcich sa regiónoch (Trenčiansky, Košický a Banskobystrický samosprávny kraj). Spolupráca medzi samosprávami a koordinácia projektov na národnej úrovni môže zvýšiť šance na úspešné získanie finančných prostriedkov a efektívne ich využitie.

„Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je pripravené  aktívne podporovať mestá a obce pri príprave a realizácii takýchto projektov, ktoré prinesú dlhodobé výhody pre celé Slovensko,“ povedal Jozef Božik, predseda ZMOS. Európska investičná banka je pripravená podporiť slovenské samosprávy v ich úsilí o udržateľný rozvoj a zlepšovanie kvality života občanov.

Spoločné rokovanie sa uskutočnilo v priestoroch Kancelárie ZMOS dňa 11. júla 2024 v Bratislave. Na rokovaní sa zúčastnil predseda ZMOS Jozef Božik a ústredná riaditeľka Kancelárie združenia Zuzana Špačeková, zástupkyňa Európskej investičnej banky na Slovensku Zuzana Kaparová a prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
Navrhnite osobnosti na Cenu primátora 2017
Bratislavčania môžu aj tento rok navrhnúť osobnosti na Cenu primátora 2017. Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 25-krát počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje aprílové dni samosprávy „Bratislava pre všetkých“.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
17.09.2020
Ako štát hospodáril v minulom roku?
NKÚ vo svojom stanovisku k štátnemu záverečnému účtu za rok 2019 konštatuje, že dobrý hospodársky rok nebol využitý na vytváranie finančnej rezervy pre horšie časy.
viac
13.12.2021
SR by mohla prijať od Európskej investičnej banky 120 miliónov eur
Slovensko by mohlo prijať od Európskej investičnej banky 120 miliónov eur už v januári 2022. Mali by byť určené pre oblasť teplárenstva a podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %