Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.10.2023 11:00

Talianski experti už analyzujú údaje o čistote ovzdušia v Pezinku


Ilustračná snímka mesto Pezinok


Zariadenia na meranie čistoty ovzdušia, ktoré boli v rámci projektu RE-BREATH umiestnené pri železničnej stanici v Pezinku počas leta, boli prevezené do Talianska, kde experti z Národného výskumného strediska (CNR) analyzujú získané údaje.


ARRIVA medzitým pokračuje v testovaní nových ekologických bŕzd v každodennej prevádzke na autobusových linkách v Bratislavskom kraji. Monitorovacie jednotky sa vrátia na svoje miesto na prelome februára a marca budúceho roku.

Naši pracovníci dočasne odinštalovali zariadenia na monitorovanie čistoty ovzdušia z autobusových zastávok pri železničnej stanici v Pezinku. CNR bude analyzovať získané údaje a výsledky poslúžia pri posúdení emisií starých a nových brzdových systémov. Ďalšia fáza meraní sa začne počas zimného obdobia v prvých mesiacoch budúceho roka,“ povedal Dr. Valerio Paolini, ktorý je vedecky zodpovedný za projekt RE-BREATH v CNR v Taliansku.

Spoločnosť ARRIVA medzitým pokračuje v každodennom prevádzkovom testovaní nových ekologických bŕzd od spoločnosti Brembo, ktorá je globálnym lídrom vo výrobe brzdových systémov. Brzdy, ktoré boli homologizované a certifikované spoločnosťou Vehicle Certification Agency, sú inštalované v 5 vybraných autobusoch zaradených na trase Bratislava – Pezinok. Cieľom ich nepretržitého testovania po dobu 16 mesiacov je overiť zvýšenie životnosti bŕzd v porovnaní s aktuálnou technológiou, čo má ekologický aj hospodársky dopad.

Spolu s našimi partnermi v projekte RE-BREATH máme za sebou prvú fázu meraní kvality ovzdušia a teraz je na expertoch z oblasti vedy a výskumu, aby porovnali získané údaje z rôznych brzdových systémov zo Slovenska a Talianska. ARRIVA ako dopravca však bude medzitým pokračovať v ďalšom praktickom testovaní nových ekologických bŕzd, pretože každý kilometer preveruje ich robustnosť a efektivitu v reálnych dopravných situáciách,“ uviedol Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku.

Ďalšími partnermi projektu podporeného Európskou úniou v programe LIFE sú spoločnosť Arriva Italia a talianske mesto Bergamo. Informácie získané z projektu RE-BREATH, ktorý je naplánovaný na 36 mesiacov, by mali zároveň podporiť vnútroštátne orgány pri odhade emisií iných ako výfukových plynov. Tie sa totiž započítavajú do emisnej bilancie EMEP/SEE podľa smernice (EÚ) 2016/2284.

Autor: (ts-ARRIVA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2017
Slovensko nemíňa na životné prostredie efektívne
Peniaze smerujúce do životného prostredia by sa mali využívať efektívnejšie. V tejto oblasti možno ušetriť asi 130 miliónov eur, vypočítali vládni analytici.
viac
27.11.2019
Merania ovzdušia v Bratislave ukázali alarmujúce hodnoty nebezpečných častíc
Občianska iniciatíva Za čisté ovzdušie meria v uliciach kvalitu ovzdušia, ktoré v Bratislave znečisťuje najmä automobilová doprava. Merania prebiehajú na frekventovaných križovatkách a v blízkosti škôl,
viac
10.09.2020
Pilotný projekt na prievidzskom gymnáziu má prispieť k zdravšiemu ovzdušiu
Študenti Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi by sa mali učiť v zdravšom prostredí. V jednej z tried tam testujú germicídne žiariče.
viac
29.07.2023
ARRIVA meria v Pezinku čistotu ovzdušia na autobusových zastávkach
Na autobusových zastávkach pri železničnej stanici v Pezinku odštartovali pracovníci Národného výskumného strediska (CNR) z Talianska meranie čistoty ovzdušia. Ide o súčasť projektu RE-BREATH podporeného Európskou úniou v programe LIFE, ktorého ďalšími partnermi sú spoločnosti ARRIVA na Slovensku, A
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %