Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.03.2019 03:55

Systém zdieľaných bicyklov ponúkne 120 bicyklov na 20 stanovištiach


Ilustračná snímka bikekia.sk


Mesto Žilina spustí systém zdieľaných bicyklov pod značkou BikeKIA v piatok 29. marca na Námestí Andreja Hlinku. Žilinčania budú mať k dispozícii 120 bicyklov na 20 stanovištiach. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Doplnila, že dokovacie stanice sú rozmiestnené prevažne v centre a širšom centre mesta, aby pokryli dôležité dopravné uzly. "Záujemcovia o službu sa už môžu bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie, dostupnej bezplatne pre Android a iOS. Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel zo stojana. Bikesharing v Žiline je bezplatný počas jednej hodiny. Ak chce cyklista využívať bicykel dlhšie, stačí ho vždy do 60 minút vrátiť a v prípade potreby si požičať ďalší," uviedla hovorkyňa mesta.       

Systém zdieľaných bicyklov v Žiline financovala Nadácia Kia Motors Slovakia v roku 2018 sumou viac ako 320.000 eur. "S mestom Žilina budeme po dobu piatich rokov spolufinancovať údržby systému, teda rozvoz bicyklov, ich čistenie, opravu a uskladnenie. Okrem toho budeme aj naďalej hradiť náklady spojené so zákazníckou linkou, poistením a aktualizáciou softvéru," povedal správca nadácie Branislav Hadár.       

Popri financovaní projektu vybrala nadácia i dodávateľa systému, spoločnosť ARRIVA, ktorá má skúsenosti s prevádzkovaním tohto systému aj v iných mestách. "Chceli sme sa kvalitou systému vyrovnať ostatným európskym mestám, v ktorých zdieľané bicykle fungujú roky. Preto sme už od septembra 2017 začali s porovnávaním rôznych dodávateľov v európskych metropolách. Dúfame, že BikeKIA sa stane každodennou súčasťou života Žilinčanov a systém bude plne využívaný," doplnil správca nadácie.       

"Som nesmierne rád, že sa nám podarilo dotiahnuť projekt do úspešného konca a už o niekoľko dní sa tento systém rozbehne aj v našom meste. Bikesharing nám prinesie novú formu mobility, komfortnejší a zdravší spôsob prepravy. Aj vďaka verejným zdieľaným bicyklom sa budú môcť Žilinčania, ale i návštevníci nášho mesta vyhnúť preplnenej mestskej doprave, či čoraz častejším kolónam áut," dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2019
Košický bikesharing má k dispozícii tisíc bicyklov
Systém požičiavania bicyklov, tzv. bikesharing, v piatok spustili v meste Košice. Operátor v komerčnej prevádzke plánuje nasadiť celkovo 1000 bicyklov, špeciálny systém umožňuje ich požičanie a vrátenie aj mimo odporúčaných stanovíšť.
viac
04.05.2020
Zdieľané bicykle sú opäť v uliciach Žiliny
Žilinčania a návštevníci krajského mesta môžu zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA využívať od piatku 1. mája.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
22.03.2022
Bikesharing v Žiline spustia od piatku, rozšíri sa o nové stanice i bicykle
Zdieľané bicykle v Žiline budú v aktuálnej sezóne opäť k dispozícii od piatku 25. marca. Pre verejnosť bude pripravených 123 bicyklov, nájdu ich na 21 staniciach v meste s pevnými stojanmi. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %