Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.10.2015 10:00

Systém platenia DPH v stavebníctve sa mení. Platiť bude posledný v reťazci


Platba daní v stavebníctve prejde výraznými zmenami. (Foto: Pixabay)


Zmenu môžu pocítiť aj mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH. Ministerstvo financií SR preto pripravilo manuál, ktorý samosprávam pomôže zorientovať sa v tejto novinke.


Daň z pridanej hodnoty v sektore stavebníctva bude od januára platiť posledný poskytovateľ stavebných prác v reťazci. Navrhuje to ministerstvo financií, ktoré tým chce riešiť problémy platobnej disciplíny a platobnej neschopnosti, ktoré sužujú podnikateľov v stavebníctve. Túto zmenu môžu pocítiť aj mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH. Ministerstvo preto pripravilo manuál, ktorý samosprávam pomôže zorientovať sa v tejto novinke.Prenos daňovej povinnosti pri stavebných prácach, v praxi tiež známy ako tuzemské samozdanenie, zároveň predstavuje ďalšie zo série opatrení v rámci boja proti daňovým únikom. „Týmto sa okrem iného obmedzí uplatňovanie neoprávnených nadmerných odpočtov v priebehu dodávok stavebných prác. Režim prenesenia daňovej povinnosti predstavuje jeden z najúčinnejších nástrojov v boji proti podvodom na DPH,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Daňová povinnosť sa bude prenášať

Prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia sa uplatní len v prípade, ak je dodávateľ a aj odberateľ stavebných prác registrovaným platiteľom DPH. V praxi to bude znamenať, že poskytovateľ stavebných prác nebude povinný k svojmu plneniu uplatniť DPH na výstupe. Inými slovami, bude fakturovať bez DPH. Daň bude prenesená na príjemcu plnenia, ktorý túto daň na výstupe prizná vo svojom daňovom priznaní a zaplatí ju štátu. V súčasnosti sa už takýto spôsob platenia DPH uplatňuje pri viacerých druhoch plnení, ide napríklad o dodanie kovového odpadu a šrotu alebo dodanie vybraných poľnohospodárskych plodín. Režim prenesenia daňovej povinnosti sa po novom rozšíri aj na stavebné práce, na dodanie stavby alebo časti stavby na základe zmluvy o dielo a tiež na niektoré prípady dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou.

Tento režim sa teda bude vzťahovať aj na mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH, ak si objednajú stavebné práce od platiteľa dane, ale aj keď poskytnú stavebné práce. „Pripravili sme pre mestá a obce manuál, v ktorom zrozumiteľne popisujeme pripravované opatrenie. Zároveň chceme samosprávam uľahčiť aplikáciu tejto zmeny, preto manuál obsahuje aj niekoľko praktických príkladov s riešeniami, s ktorými sa môžu stretnúť v praxi,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %