Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.03.2021 01:35

SVP sa nestotožňuje so závermi analýzy NKÚ, považuje ich za nepresné


Ilustračná snímka: (tasr).


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nestotožňuje so závermi analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Považuje ich za nepresné, vytrhnuté z kontextu. Úrad analyzoval výdavky použité na výstavbu protipovodňových opatrení. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.


Metóda použitá v analýze NKÚ nezohľadňuje konkrétne špecifiká jednotlivých stavieb vzhľadom na ich charakter, konštrukčné riešenie, tvar, či vzdialenosť od najbližšej dodávky materiálu, tvrdí SVP.

Hodnotiaci mali podľa SVP k dispozícii všetky projekty protipovodňovej ochrany, no poukázali na cenníkové položky v projektoch, ktoré mali jednotkové orientačné ceny vyššie o 20 percent, ako smerné orientačné ceny.

„Z analýzy vyšlo, že rozdiely v jednotkových cenách existovali a v prípade SVP boli v objeme takmer štyri milióny eur, avšak tá istá analýza konštatuje, že značná časť stavebných položiek mala jednotkovú cenu nižšiu, ako ich zhodné smerné orientačné ceny,” podotýka Bocák. Pokračuje, že najväčšiu hodnotu úspor pri týchto položkách zrealizoval SVP v objeme 26 miliónov eur. Z analýzy NKÚ vyplýva, že SVP mal ušetriť 22 miliónov eur. Konštatovanie NKÚ o ušetrení 22 miliónov eur nie je podľa SVP objektívne a "nemá žiadnu relevantnú výpovednú schopnosť".

Procesom verejného obstarávania a čerpania finančných zdrojov došlo k objektivizácii obstarávaných cien projektov protipovodňovej ochrany. „Tak, ako nie je správne vybrať (účelovo) „najdrahšie“ položky, nie je reprezentatívne vybrať „najlacnejšie“ položky,” poznamenal Bocák.

Pripomína, že v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní je SVP oprávnený preverovať a pýtať sa na mimoriadne nízke ponuky, v prípade vysokých ponúk mu to zákon neumožňuje.

Podnik konštatuje, že pri použití metodiky z analýzy NKÚ, ušetril pri protipovodňových ochranách financovaných z Operačného programu Kvalita životného prostredia v porovnaní so smernými orientačnými cenami vyše 31 miliónov eur. To predstavuje rozdiel medzi predpokladanou hodnotou zákazky viac ako 108 miliónov eur a hodnotou víťazných ponúk vyše 76 miliónov eur. „SVP vždy koná pri verejnom obstarávaní len v zmysle platnej legislatívy, ktorá je najmä pri čerpaní finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie prísne kontrolovaná a posudzovaná,” hovorí Bocák.

NKÚ zistil predraženia stavebných položiek na výstavbu protipovodňových ochrán. Išlo o 286 prípadov z 1200. Niektoré ceny boli desaťnásobne vyššie oproti ich orientačným cenám. Ušetriť sa podľa NKÚ mohlo viac ako šesť miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
NKÚ:Inštitúcie neboli pripravené na pandémiu
Kompetentné inštitúcie krízového riadenia vrátane Správy štátnych hmotných rezerv SR neboli dostatočne pripravené na pandémiu nového koronavírusu.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
26.02.2021
NKÚ zistil predraženia stavebných položiek pri výstavbe protipovodňových ochrán
Slovensko patrí k regiónom, v ktorých existuje vysoké riziko povodní. Podľa údajov OECD ohrozenie obyvateľov a ich majetku je druhé najvyššie v Európe. Pri prepočte rizika na jedného občana je pred našou krajinou už len susedná Maďarská republika.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %