Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.05.2022 11:55

Súťaž piliarov Gelnické Lomidrevo sa v sobotu uskutoční pri Turzovskom jazere


Ilustračný výrez plagátu


Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu si v Gelnici v sobotu svoje sily zmerajú piliari z východného Slovenska. Novinkou v 13. ročníku Gelnického Lomidreva je miesto jeho konania, uskutoční sa pri Turzovskom jazere.


 "Teší nás, že Gelnické Lomidrevo sa po dvoch rokoch obmedzení vracia na mapu kultúrnych podujatí v našom kraji. Je to podujatie naviazané na bohatú históriu drevorubačstva a prírodné bohatstvo Hnileckej doliny," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že v okrese Gelnica, známom najmä pre svoju banícku históriu, je ťažba a spracovanie dreva dodnes jednou z hlavných možností, ako sa zamestnať.       

Piliarov na súťaži, ktorá sa začne o 13.00 h, čaká šesť disciplín, montáž a demontáž motorovej píly, odvetvovanie, rezanie na čas, štiepanie metrovice, rezanie metrovice a spúšťanie dreva na terč.       

Zmenou miesta konania Gelnického Lomidreva chcú organizátori na podujatie prilákať aj nových návštevníkov. "Divácky atraktívny bude slackline, teda chodenie po lane priamo nad Turzovským tajchom," priblížil kraj jedno z lákadiel. Ďalšími majú byť ukážky práce troch rezbárov či pre deti rozprávkový svet Haravara, otvorená bude aj štôlňa Jozef a Banský skanzen pri dolnom Turzovskom tajchu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
AMFO 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok pripravuje regionálne kolo súťaže neprofesionálnej fotografie „AMFO 2017“.
viac
03.03.2017
Na Chopku sa dnes začína 15. ročník medzinárodných freeridových pretekov
Lyžiarske stredisko v Jasnej hostí v týchto dňoch 15. ročník medzinárodných freeridových pretekov. Trojdňové podujatie, na ktorom bude súťažiť 80 pretekárov, sa začína na Chopku už dnes (3. 3.).
viac
07.03.2017
Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín
Malokarpatské osvetové stredisko v Modre bude od stredy hostiť víťazov obvodných súťaží a prehliadok Hviezdoslavovho Kubína 2017. V stredu sa predstavia tí najlepší recitátori z okresu Bratislava III a IV a štvrtok bude patriť okresom Bratislava I, II a Malackám, Sencu a Pezinku.
viac
04.09.2017
Cyklopátrania Prešovským krajom ukončia preteky v Prešove
Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia 9. septembra pretekom v Prešove. Cyklisti rôznych vekových a výkonnostných kategórií objavia zaujímavosti krajského mesta a jeho okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %