Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
07.05.2018 10:30

Študenti pripravili pre mesto projekty revitalizácie hradného parku


Ilustračná snímka


Spustnutý park pri hrade v Leviciach sa dočká obnovy. Študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravili štyri štúdie revitalizácie parku, v ktorých zohľadnili požiadavky mesta.


Súčasťou parku by malo byť nové detské ihrisko, obnovené jazierko, chodníky a menšie pódium, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.       

Mesto Levice získalo hradný park do svojho vlastníctva v minulom roku zámennou zmluvou s Nitrianskym samosprávnym krajom. „Zámena bola prospešná pre obe strany. Kraj si vyrovnal pozemky pod Strednou umeleckou školou L. Bielika a pod časťou Ludanskej cesty, mesto získalo park pri hrade,“ povedala Macáková.       

Úlohou študentov bolo dôkladne zmapovať súčasný stav riešeného priestoru v rámci terénneho prieskumu, vypracovať analýzy historického vývoja a súčasného stavu priestoru z rôznych aspektov. Na základe vedomostí a poznatkov získaných terénnym prieskumom a analýzami následne navrhli spôsob riešenia parkového priestoru pri hrade. Podmienkou bolo rešpektovanie blízkosti historickej pamiatky so zabezpečením priehľadov na objekt hradu.       

V rámci výskumu sa uskutočnila analýza existujúcich drevín, ktoré sa nachádzajú v parku. Najväčšie zastúpenie majú javor, tuja, jaseň, hrab, pagaštan, lipa, smrek, borovica, ale aj okrasné kríky ako orgován, zlatý dážď či hloh. „V rámci revitalizácie sa odstránia choré dreviny a bude sa realizovať aj nová výsadba stromov a trvaliek,“ skonštatovala Macáková.       

Predloženými návrhmi sa bude zaoberať pracovná komisia, ktorá vyberie pre mesto najvhodnejšiu alternatívu. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo v zmene rozpočtu na rok 2018 finančné prostriedky vo výške 5000 eur na vyhotovenie projektovej dokumentácie na základe predložených štúdií. Financie na samotnú realizáciu sa mesto bude usilovať získať z vhodných grantov a dotácií.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2017
Mesto pripravilo päť projektov na zlepšenie životného prostredia
Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v meste. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov.
viac
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
12.04.2024
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku. Ako uviedol primátor Ján Krtík, obnova parku je súčasťou spoločného cezhraničného projektu s maďarským partnerským mestom Érd a výška schváleného príspevku je 1.051.923,38 eura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %