Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.08.2023 12:55

Stropkovský jarmok v znamení folklóru, reggae i populárnej klasiky


Ilustračný výrez plagátu


Aj tentoraz pripravili organizátori bohatý kultúrno-spoločenský program a množstvo sprievodných podujatí. „Dovolím si povedať, že stropkovský jarmok je napriek množstvu podobných podujatí jedinečný. Kto tu bol, vie, o čom hovorím. Kto nie, nech sa príde presvedčiť sám.


Už od začiatku týždňa to v meste žilo jarmočnými prípravami a vyvrcholenie prišlo a príde v piatkový a sobotný večer, kedy je námestie zaplnené do posledného miestečka,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Jarmočný program je dokonalým mixom folklóru, populárnej hudby, výtvarného umenia, ľudových remesiel a dokonca i športu. V utorok začal medzinárodný maliarsky plenér za účasti výtvarných umelcov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Ukrajiny. Vernisáž výstavy je naplánovaná na štvrtkový podvečer. Tamojší divadelný ochotnícky súbor Ondavan odohrá v jarmočnom týždni reprízu úspešnej hry Karolova teta a v galérii kaštieľa sa bude konať autorská výstava Fragmenty z laboratória stropkovskej rodáčky, výtvarníčky Edity Vološčukovej. Priaznivci fotografie si určite prídu na svoje na fotografickej výstave Makrosvet Stropkovčana Jozefa Šeršeňa. Už tradičnou súčasťou leta v Stropkove je medzinárodný mládežnícky futbalový turnaj Memoriál Alojza Lehockého. Príjemným spestrením bude aj projekcia letného kina pri kaštieli naplánovaná na stredu, štvrtok a nedeľu. „Piatkový program odštartuje konferencia partnerských miest v kaštieli. Samotné otvorenie jarmoku na námestí je naplánované na šestnástu hodinu. Pozornosť by som chcel upriamiť na pútavé folklórne pásmo na tému slovenského vysťahovalectva za Atlantik v 19. storočí - Keď sa Slovák preč do sveta poberal. Teším sa aj na program žiakov a pedagógov tunajšej ZUŠ F. Veselého pod názvom Kto chce žiť navždy, v ktorom odznejú najväčšie hity legendárnej kapely Queen,“ zhrnul primátor. Vyvrcholením piatkového večera budú vystúpenia skupín AYA a Kandráčovci. Záver prvého dňa bude patriť ľudovej veselici v podaní kapely Basawel. Počas oboch jarmočných dní budú svoje umenie a zručnosť predvádzať ľudoví remeselníci v obľúbenej Uličke remesiel v mestskom parku. Organizátori tam vytvorili aj priestor pre detské divadielka a novinkou bude prehliadka živých sôch. „Vrcholom druhého jarmočného dňa bude vystúpenie slovenskej reggae kapely Medial Banana a po dlhých rokoch sa v Stropkove predstaví nestarnúci Peter Nagy so skupinou Indigo. Sobotný večer uzavrie po polnoci diskotéková show,“ dodal O. Brendza.

Návštevníci jarmoku sa môžu tešiť na bezmála dve stovky stánkov s občerstvením i spotrebným tovarom a chýbať nebudú ani klasické jarmočné atrakcie. Organizácia podujatia si vyžiada aj dopravné obmedzenia – tranzitná nákladná doprava bude presmerovaná cez mestskú časť Bokša a osobné autá sa naprieč mestom dostanú po vyznačených obchádzkových trasách ulicami Stropkova.

Jarmok bez účasti politických strán

Prebiehajúca predvolebná kampaň pred septembrovými parlamentnými voľbami do určitej miery ovplyvnila aj organizáciu stropkovského jarmoku. Mesto Stropkov ako jeho hlavný organizátor zaregistrovalo od viacerých politických strán a hnutí požiadavky na prenájom predajných, resp. prezentačných miest za účelom propagácie ich volebných programov či jednotlivých kandidátov. Na pondelkovom zasadnutí organizačného štábu bolo prijaté rozhodnutie, že mesto neposkytne prenájom jarmočných miest žiadnej politickej strane ani hnutiu. Dôvodom tohto rozhodnutia je skutočnosť, že ide o kultúrno-spoločenské podujatie a stropkovský jarmok si dlhodobo, už takmer tri desaťročia, udržiava štandard apolitického priestoru, kde je na prvom mieste dobrá nálada, kvalitný program a príjemná atmosféra určená všetkým vekovým kategóriám. Mesto Stropkov očakáva, že toto rozhodnutie budú všetky strany a hnutia kandidujúce v parlamentných voľbách rešpektovať a nenarušia svojimi aktivitami apolitický charakter 27. ročníka stropkovského jarmoku.

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Príďte sa zabaviť na Turčiansky majáles
Združenie turčianskych muzikantov ZTUM organizuje dňa 20. mája 2017 v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach Turčiansky majáles, realizovaný v rámci projektu „Keď husle zahrajú, nôžky zatancujú...“, ktorý je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
viac
20.08.2019
V Dubnici nad Váhom sa začína festivalový týždeň
V poradí 26. ročník Dubnického folklórneho festivalu otvorí svoje brány už túto stredu; 21. augusta 2019.
viac
06.08.2022
Po trojročnej prestávke sa v Stropkove koná obľúbený jarmok
Najvýznamnejšie kultúrno-spoločenské podujatie v regióne organizujú po troch rokoch a verejnosť je plná očakávania, čo prinesú najbližšie tri jarmočné dni.
viac
22.09.2022
Témou tohtoročného jarmoku budú dožinky
Témou tohtoročného tradičného jarmoku v Bánovciach nad Bebravou budú ľudové tradície, remeslá a folklór v spojení s ukončením hospodárskej sezóny a oslavou úrody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %