Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.12.2019 09:05

Stromčeky z Vianočného lesa našli svoje domovy


Vianočný les stvorili deti Vianočný les na Primaciálnom námestí. Snímka: (tasr)


Už tretí rok sa v uliciach Bratislavy uskutočnil projekt z dielne BKIS – Vianočný les. Vyrástol z 24 stromčekov, ktoré originálne vyzdobili deti zo základných a základných umeleckých škôl a ich výsledok ste mohli obdivovať na Primaciálnom námestí.


Vianočný les stvorili deti  Vianočný les na Primaciálnom námestí ozdobili detské kolektívy na sv. Mikuláša, 6. decembra 2019. Dovedna 24 základných škôl s materskými školami a základné umelecké školy z viacerých mestských častí Bratislavy pripravili originálne a mimoriadne pútavé ozdoby.

Obdivovať ste mohli čarovné postavičky stvorené z pet fliaš, bavlnkové zvončeky, nádherne namaľované vianočné gule z polystyrénu, farebné aj ligotavé reťaze, či papierové vločky. Nádherné výtvarné diela a svet detskej fantázie poľahky vtiahli okoloidúcich na prechádzku rozprávkovým lesom, ktorý bol vďačným prostredím pre vznik množstva fotografií, nielen turistov. V súťaži sme ocenili troch víťazov. 

Všetky zúčastnené školy zároveň súťažili o najkrajšie vyzdobený stromček na facebookovej stránke BKIS - Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Traja víťazi boli slávnostne vyhlásení a ocenení 12. decembra na Františkánskom námestí v rámci programu na Vianočnom Hlavnom trhu.

Prvé miesto a vstupenky do Mestského divadla P.  O. Hviezdoslava získal kolektív detí zo Základnej školy Tupolevova v Petržalke. Druhé miesto obsadila Základná škola s materskou školou Milana Rastislava Štefánika v Starom Meste a z tretieho miesta sa tešila Základná škola s materskou školou Odborárska v Novom Meste.

Misia stromčekov pokračuje – žiaria a robia radosť v nových domovoch.  V nedeľu 15. decembra, sa Vianočný les stal súčasťou Dobrého trhu na Klobučníckej ulici a rovnako ako minulý rok, priamo odtiaľto putovali stromčeky do svojich nových domovov. Všetky už vyzdobené stromčeky boli venované dobročinným organizáciám, domovom dôchodcov, združeniam pre ľudí bez domova, ale aj ľuďom v náročných etapách života, ktorých chceli priatelia potešiť a povzbudiť.

Dnes už žiaria napríklad v Domove seniorov Archa, mamičkám a deťom v bezpečnom dome Dúha, v škole sv. Uršule, v dennom centre Domec, ktorý spravuje o. z. Vagus., ale aj v jednom z vchodov na Klobučníckej ulici, kde sa o spoločnú radosť podelili susedia. Jeden zo stromčekov sa nachádza aj v nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul, kde BKIS 19. decembra chystá Vianočnú kapustnicu a prinesie živú hudbu s kapelou Kozovanka, aby tak aspoň trošku spríjemnilo ťažké a náročné dni jej stálych klientov.      

Autor: (TASR-OTS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
01.03.2017
Takmer 2000 stromov neodolalo náporom vetra
Takmer 2000 živých stromov, čo predstavuje 1335 kubických metrov (m3) dreva, neodolalo náporom silného vetra, ktorý sa uplynulý piatok (24. 2.) prehnal územím Tatranského a Pieninského národného parku.
viac
24.07.2017
Počasie na severe Slovenska mimoriadne praje hubárom
Pomerne vlhké a teplé počasie na severe Slovenska počas aktuálnej sezóny mimoriadne praje hubárom. Mykologička z Liptova Kristína Urbanová avizuje oproti minulému roku oveľa lepšiu hubársku sezónu.
viac
21.09.2020
S údržbou žilinského lesoparku pomáhajú kone
Pri údržbe žilinského Lesoparku Chrasť asistujú kone z Hričovského Podhradia. Pomáhajú pri odpratávaní poškodeného dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %