Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.03.2023 11:30

Štátny rozpočet je v rozklade


Snímka z tlačovej besedy predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomíra Andrassyho


Štátny rozpočet je v rozklade. Dnes to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomírom Andrassym.


NKÚ považuje ZMOS za jedného z najvýznamnejších partnerov, uviedol Andrassy. „Osemdesiatpäť percent všetkých životných situácií, ku ktorým sa dostáva každý občan SR od narodenia až po smrť, sa odohráva na úrovni obce, mesta, a ten, kto pomáha s ich riešením, je práve miestna samospráva," odôvodnil. 

Predseda NKÚ upozornil, že v rámci Národnej rady (NR) SR, v rámci vlády, sa nemôžu prijímať zásadné rozhodnutia, ktorými sa menia kompetencie, respektíve pôsobnosť miestnej samosprávy bez toho, aby tieto zmeny boli prediskutované s jej predstaviteľmi. 

„V SR v týchto dňoch vrcholí legislatívna džungľa a dostávame sa asi do najväčšieho pralesa za ostatných 30 rokov existencie SR, kde sa na pôde NR prijímajú zákony bez toho, aby sa diskutovalo o tom, ako takáto nová legislatíva bude reálne v živote vyzerať," uviedol Andrassy.

„Najhoršie na tom je, že tí, ktorí tieto zmeny prerokovávajú, vôbec nerešpektujú princípy a pravidlá programového rozpočtu a prípravy takýchto legislatívnych iniciatív z hľadiska dosahu na štátny rozpočet alebo na verejné rozpočty," dodal.

„Všetky rozpočty miest a obcí sú síce vyrovnané, no príjmová časť rozpočtov je nadhodnotená. Tu možno práve pri tých 4800 kompetenciách čakať, že jednoducho príde druhý, možno tretí štvrťrok tohto roku a niektoré samosprávy budú mať kardinálny problém. A to z toho, aby boli tieto kompetencie nejakým spôsobom zabezpečené," uviedol Tréger. 

Tlačovú konferenciu sme vysielali naživo aj na Facebook stránke ZMOS, pozrieť si ju môžete TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
NKÚ hodnotí návrh štátneho rozpočtu pesimisticky, rizikom sú príjmy i výdavky
Národná autorita pre oblasť externej kontroly (NKÚ SR) po posúdení návrhu Štátneho rozpočtu na rok 2020 zaslala svoje stanovisko Národnej rade SR. NKÚ SR hodnotí návrh rozpočtu pesimisticky z viacerých dôvodov.
viac
27.11.2019
ZMOS má zásadné výhrady k rozpočtu na roky 2020 až 2022
V návrhu rozpočtu verejnej správy pre mestá a obce na roky 2020 až 2022 nie sú premietnuté všetky dosahy prijatých legislatívnych opatrení v priebehu rokov 2018 a 2019.
viac
29.07.2020
Metodické usmernenie ministerstva financií SR
Ministerstvo financií SR zverejnilo metodické usmernenie k možnosti použitia kapitálových výdavkov ŠR.
viac
14.05.2021
Vývoj rozpočtu signalizuje riziká, upozorňujú národní kontrolóri
Najvyšší kontrolný úrad pri schvaľovaní štátneho rozpočtu pre rok 2021 upozornil poslancov na riziká, ktoré sa prejavili už v priebehu prvého štvrťroka tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %