Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.03.2023 07:45

Štátni ochranári vyzývajú v súvislosti s nedávnym útokom medveďa na obozretnosť


Ilustračná snímka (TASR)


Štátni ochranári vydali v súvislosti s nedávnym útokom medveďa na človeka v Sučianskej doline v okrese Martin výstrahu na vyššiu obozretnosť. TASR o tom v piatok informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.


Správa o útoku medveďa na človeka v okolí horskej chaty Vendovka v Sučianskej doline sa v médiách objavila začiatkom týždňa. Medializovaný útok podľa komunikačného odboru zatiaľ nenahlásili ani Správe Národného parku Malá Fatra, na území ktorého pravdepodobne k napadnutiu došlo, ani na kontaktných linkách Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová pre TASR ešte v utorok (14. 3.) potvrdila, že ošetrili a prijali pacienta s hryznými poraneniami od medveďa. Bol v stabilizovanom stave. "Zásahový tím bude za predpokladu súhlasu poškodeného v súčinnosti so správou národného parku okolnosti útoku rekonštruovať," ubezpečili z odboru komunikácie ŠOP.         

Správa NP Malá Fatra v tejto súvislosti upozorňuje, že pohyb v národnom parku mimo turistického chodníka nie je povolený. Aktuálne je na turistickom chodníku na trase Vendovka - Malý Kriváň jarná uzávera, ktorá potrvá do 15. júna.         

Zásahový tím poukazuje v tomto období na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré v marci vychádzajú z brlohov. Vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá. "Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci s cieľom hľadania tzv. zhodov. Jelenie trofeje sa však často snažia nájsť aj nelegálni zberači," dodali z komunikačného odboru. ŠOP preto upozorňuje na zvýšenú opatrnosť a na dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny v súvislosti s pohybom po turistických chodníkoch. Zároveň apeluje na dodržiavanie zákona o poľovníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov
Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.
viac
24.09.2021
Zásahový tím ŠOP preverí napadnutie pastiera medveďom v obci Nevoľné
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR preverí incident, ktorý sa v stredu (22. 9.) odohral v obci Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom.
viac
16.10.2021
Národné parky prišli pre náhodnú ťažbu o tisíce hektárov staršieho lesa
Za 20 rokov ubudlo ročne v priemere 11.000 hektárov staršieho lesa. Náhodná ťažba predstavuje viac ako 50 percent z celkového objemu ťažby, pričom k najväčšiemu odlesneniu došlo na území Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry.
viac
19.10.2021
Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR sa školil v Chorvátsku
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa v uplynulých dňoch zúčastnil na medzinárodnom odbornom tréningu a workshope pre medvedie zásahové tímy v chorvátskom Kutereve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %