Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2018 09:56

Starú Ľubovňu navštívil veľvyslanec Spojených štátov na Slovensku


Z prijatia na radnici.


V piatok 2. marca 2018 sa v rámci oficiálnej návštevy Starej Ľubovne stretli hlavní predstavitelia mesta s veľvyslancom USA Adamom Sterlingom a ďalšími predstaviteľmi amerického veľvyslanectva na Slovensku.


Jedným z bodov programu bola aj návšteva expozície príslušníka armády Spojených štátov Michala Strenka, ktorý bol rodákom obce patriacej do ľubovnianskeho okresu.

V roku 2018 si pripomíname nielen 100. výročie vzniku Československa a 25. výročie vzniku Slovenskej republiky, ale aj 25. výročie histórie americko-slovenských diplomatických vzťahov. Významné udalosti ako úsilie amerických Slovákov na začiatku 20. storočia, kedy požadovali vytvorenie nezávislého československého štátu, podpora Washingtonu pri vzniku samostatného Slovenska v roku 1993, americké investície na Slovensku či partnerstvo oboch krajín v NATO nepochybne prispeli a prispievajú k neustálemu rozvíjaniu a prehlbovaniu tohto americko-slovenského partnerstva. Americké veľvyslanectvo na Slovensku sa na počesť tohto výročia rozhodlo uskutočniť viacero podujatí po celom Slovensku. K nim patrí aj návšteva 32 slovenských miest vrátane mesta Stará Ľubovňa, zohrávajúcich dôležitú úlohu v Slovenskom národnom povstaní.

Koncom minulého týždňa tak primátor mesta Ľuboš Tomko, spolu s prednostom MsÚ Alešom Solárom a hlavným kontrolórom mesta Jánom Šidlovským, privítal na pôde Mestského úradu delegáciu predstaviteľov amerického veľvyslanectva, ktoré zastupoval veľvyslanec USA Adam Sterling, pridelenec obrany LTC Jonathan Dunn a vedúci tlačového a kultúrneho oddelenia Jason Khile. „Diskutovalo sa predovšetkým o potrebe ďalšieho rozvoja americko-slovenských vzťahov, cestovnom ruchu i rôznych aktuálnych problémoch na úrovni samosprávy, a to v oblasti školstva a vzdelávania, nezamestnanosti a pod., ale i na národnej úrovni, kde v súčasnosti prevláda celospoločenské znepokojenie súvisiace s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej,“ predstavuje hlavné témy rozhovoru prednosta MsÚ Aleš Solár. Pamiatku obetí tohto násilného činu si spoločne uctili zapálením sviece pri pamätníku obetí I. a II. svetovej vojny v blízkosti rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša, návšteva ktorého bola jedným z bodov programu pripraveného pre zástupcov amerického veľvyslanectva. Po krátkej návšteve historickej dominanty Námestia sv. Mikuláša sa presunuli pod Ľubovniansky hrad, kde sa nachádza vojenská historická expozícia venovaná Michalovi Strenkovi. Tento rodák z obce Jarabina v mladom veku spolu s rodinou emigroval do USA, kde vstúpil do armády a stal sa príslušníkom námornej pechoty. Okamih, keď so svojimi piatimi spolubojovníkmi vztyčoval vlajku na vrchu Suribachi počas tvrdých bojov o ostrov Iwo Jima, sa stal jedným z najkultovejších obrazov II. svetovej vojny. Zachytený bol na aj fotografii, podľa ktorej vo Washingtone postavili pamätník na počesť všetkým obetiam, ktoré boli členmi zboru Americkej námornej pechoty. Sterling spolu s ostatnými členmi delegácie vyjadril nadšenie a poprial veľa úspechov neziskovej organizácii Michala Strenka, ktorá sa prostredníctvom vytvorenia expozície snaží o zachovanie pamiatky tejto významnej osobnosti pochádzajúcej z ľubovnianskeho okresu. „Návšteva veľvyslanca Spojených štátov i ďalších zástupcov amerického veľvyslanectva pre nás predstavuje priestor na prehĺbenie významnej spolupráce aj na úrovni samosprávy. Mesto Stará Ľubovňa vďaka svojej bohatej histórii, kultúrnym pamiatkam a krásnej okolitej prírode má čo ponúknuť aj zahraničným turistom, preto veríme, že aj takéto stretnutia môžu výrazným spôsobom prispieť k rozvoju cestovného ruchu,“ dodáva na záver primátor mesta Ľuboš Tomko. Ďalšia avizovaná návšteva mesta Stará Ľubovňa predstaviteľmi veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku by sa mala uskutočniť ešte v lete tohto roku.

Autor: (ts-msú-Aleš Solár, prednosta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2018
Najvýznamnejšie investičné akcie roka 2018 v meste Stará Ľubovňa
Rozvojový program Mesta na rok 2018, schválený Mestským zastupiteľstvom 14. decembra 2017, predstavuje súhrn plánovaných investičných akcií, na ktoré sú z mestského rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 2 mil. €.
viac
27.05.2018
Prvá fáza rekonštrukcie pasáže zahájená
Mesto Stará Ľubovňa začína s komplexnou rekonštrukciou pasáže v pamiatkovej zóne. Tá sa uskutoční v dvoch fázach. Prvá fáza je zameraná na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca.
viac
10.07.2019
Vlakový výlet na Ľubovniansky hrad, do skanzenu a stredovekého tábora
Netradičný prázdninový deň pre celú rodinu prináša Veľký vlakový výlet Detskej železnice Košice a Železničnej kompánie Slovenska. Historická súprava na čele s takmer storočnou parnou lokomotívou vyrazí z košickej hlavnej železničnej stanice do Starej Ľubovne už túto sobotu 13. júla o 6:45.
viac
28.12.2019
Prešovský kraj zavádza taktovú dopravu na dvoch pilotných linkách
Od prvého januára budú spoje verejnej dopravy na linkách Stará Ľubovňa – Jakubany a Humenné – Snina premávať v pravidelných intervaloch, teda v takte. Ide o ďalší krok smerom k integrovanému dopravnému systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %