Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.09.2021 08:30

Stanovisko Únie miest Slovenska ku COVID automatu


Únia miest Slovenska - logo


Únia miest Slovenska (ÚMS) zaznamenala informácie, podľa ktorých by samosprávy mali prijímať Všeobecné záväzné nariadenia, ktorými obmedzia otváracie hodiny, nočné vychádzanie, či nariadia ďalšie epidemiologické opatrenia pri II. stupni (bordová farba) ohrozenia podľa COVID automatu.


Na základe výsledkov právnej analýzy ÚMS je ale zrejmé, že obec nemá kompetencie zákonne obmedziť slobodu pohybu od 21 hod. do 05 hod. a obmedziť prevádzkový čas podnikov nachádzajúcich sa na jej území z dôvodu ochrany verejného zdravia obyvateľov.

Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, k tomu, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným k takému rozhodnutiu v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, je vláda SR. Obec nemá kompetenciu vydať nariadenie, ktorým dočasne zmení prevádzkovú dobu podnikov z dôvodu zhoršenej epidemiologickej situácie. Obec dokonca nie je ani oprávneným subjektom na obmedzenie pohybu jeho obyvateľov.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček: „Požiadavky štátu vnímame ako nereálne a nevykonateľné z pozície miest. Preto nemôžeme odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď nemajú pre tieto rozhodnutia právnu oporu, ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť. Je dobré, že ministerstvo zdravotníctva SR pripravuje epidemiologické opatrenia nie celoplošne, ale podľa lokálnych podmienok a vítame tento prístup. Avšak, navrhovaný spôsob zapojenia samosprávy je nerealizovateľný a preto je potrebné nájsť iné riešenie.“

ÚMS je presvedčená, že tieto kompetencie si má, aj kvôli zrozumiteľnosti a jednotnému postupu, ponechať štát a samospráva má byť ich vykonávateľom a partnerom.

Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska

Autor: (ts-ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2019
Richard Rybníček bude kandidovať na prezidenta Únie miest Slovenska
Primátor Trenčína Richard Rybníček sa bude na júnovom sneme v Bratislave uchádzať o post prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS). Podľa vlastných slov má podporu všetkých primátorov krajských miest. Na podporu kandidatúry lobuje aj medzi primátormi ostatných miest.
viac
20.10.2020
Mestá sú pripravené konať. Potrebujú pokyny od štátu
Únia miest Slovenska verí, že vláda má pripravené kompletné dokumenty a efektívnu metodiku na zabezpečenie plošného testovania obyvateľov Slovenska. Mestá sú pripravené urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dopomohli koordinovanej a efektívnej realizácii tohto projektu.
viac
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %