Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.06.2020 01:47

SR na prvom mieste v počte epidémií kliešťovej encefalitídy v Európe


Ilustračná snímka.


Uplynulá zima, ktorá bola takmer bez snehu a mrazov, dovolila prežiť v prírode nielen na Slovensku veľkému množstvu hmyzu, prenášajúcemu nebezpečné choroby.


Dominuje medzi nimi hlavne kliešť, ktorému neprekáža ani súčasné mokré počasie a hojne sa vyskytuje v tráve, nízkych porastoch vidieckych a mestských lokalít. Od konca apríla tohto roka ku 12.6.2020 je v SR hlásených 20 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE). Najviac prípadov je z Banskobystrického kraja (okres Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Rimavská Sobota). Prípady boli evidované aj v  Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji . V súvislosti s konzumáciou nepasterizovaného mlieka a výrobkov z neho ovčieho a kozieho pôvodu bolo zaznamenaných 12 prípadov.

„Kliešťová enecfalitída sa u dvoch tretín infikovaných ľudí nemusí vôbec prejaviť. U zvyšnej tretiny sa zvyčajne prejaví dvojfázovo. Prvá fáza je typická chrípkovitými príznakmi (horúčka, bolesť svalov, únava), potom nastáva na pár dní bezpríznakové obdobie. Druhá fáza sa prejavuje zápalom centrálnej nervovej sústavy, alebo ľudovo povedané „zápalom mozgu“. Príznakmi býva bolesť hlavy, stuhnutosť šije, vracanie, svetloplachosť, horúčka. Ochorenie môže mať dlhodobé následky v podobe ochrnutia, bolestí hlavy, poruchy koncentrácie či pamäte a pod. V jednom percente prípadov môže dôjsť k úmrtiu, ktoré sa týka rizikových skupín ako sú ľudia so zníženou imunitou napríklad ľudia po transplantácii užívajúci lieky na potlačenie imunity a podobne,” konštatuje MUDr. Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ

Dobrá správa je, že na rozdiel od lymskej boreliózy (ďalšie ochorenie spôsobené kliešťami), existuje proti kliešťovej encefalitíde očkovanie, čiastočne hradené niektorými zdravotnými poisťovňami. Pre zaujímavosť Rakúsko a Česká republika sú, podobne ako Slovensko (čo sa týka kliešťovej encefalitídy), tiež rizikovou krajinou. Avšak na rozdiel od nás je v Rakúsku zaočkovaných proti kliešťovej encefalitíde takmer 90 percent ľudí, v Českej republike okolo 20-30 percent obyvateľstva. Na Slovensku sa zaočkovanosť pohybuje len okolo jedného percenta ľudí.

„Tým, ktorí nie sú zaočkovaní, odporúčame kontrolu tela po návrate z prírody, ale aj z mestských parkov. Pred konzumáciou rizikových výrobkov zo surového mlieka, odporúčame mlieko prevariť a syr aspoň opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70° Celzia. Spomínané preventívne opatrenia zdôrazňujeme v médiách každý rok. Napriek tomu je Slovensko na prvom mieste v počte epidémií kliešťovej encefalitídy v rámci Európy. Dlhodobý trend počtu epidémií má dokonca rastúci charakter,” uzatvára tému MUDr. Kerlik.

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2017
Projekt Adoptuj kravičku je znovu spustený
Zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska, to je cieľom projektu s názvom Adoptuj kravičku. Nová, vylepšená, verzia je už spustená.
viac
12.06.2020
Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z potravín
Od začiatku roka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje už 13 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Z toho sedem ochorení vzniklo po prisatí kliešťa a šesť konzumáciou nepasterizovaných produktov. Uviedla to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
viac
15.08.2020
Medveď spôsobil vlani škody na rastlinnej výrobe vo výške 56 098 eur
Minulý rok spôsobil medveď hnedý škody na rastlinnej výrobe v sume 56 098 eur. Škody na ovciach a kozách boli vo výške 5303 eur. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
16.12.2020
MŽP SR Poskytne dva roky na zabezpečenie ovčích a kozích stád
Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie v súvislosti s novou povinnosťou zabezpečiť stádo prostredníctvom psov a ohradníkov. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %