Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
09.07.2024 04:10

Sprievodca tvorbou školského vzdelávacieho programu s ukážkami


Ilustračná snímka


Portál Vzdelávanie 21. storočia zverejnil dokument „Sprievodca pre tvorbu školských vzdelávacích programov", ktorý vznikol vďaka spolupráci s 39 školami zapojenými do procesu postupnej implementácie.


Ako sa úvode dokumentu „Sprievodca pre tvorbu školských vzdelávacích programov" píše, vytváranie školských vzdelávacích programov je jedným z nástrojov, ako školy môžu pružne reagovať na potreby a potenciál svojich žiakov v plánovaných cieľoch a následnom obsahu vzdelávania.

V príspevku dokument sumarizuje základné kroky, ktoré sú odporúčané pri tvorbe školského vzdelávacieho programu. Vysvetľuje tiež potrebu práce učiteľa s cieľmi vzdelávania a ich úlohu pri vymedzovaní obsahu a následnej voľbe vyučovacích stratégií, ale aj pri hodnotení výsledkov vzdelávania.  

Popísané kroky vytvárania školského vzdelávacieho programu reflektujú požiadavky na tieto programy vymedzené v Zákone o výchove a vzdelávaní č. 245/2008 Z. z. a zároveň majú ambíciu zdôrazniť didaktický aspekt plánovania výchovno-vzdelávacieho procesu na úrovni školy.

Predložený text nie je vyčerpávajúcou metodickou tvorby ŠkVP, predstavuje len základné informácie, ktoré môžu pomôcť pri uvažovaní, kde začať a ako postupovať pri práci na vlastnom programe.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2020
Dôležité oznámenie pre školy zapojené do programu ovocia a zeleniny
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo oznámenie pre materské školy, základné školy a školy určené pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
viac
23.02.2021
Prešovská univerzita spúšťa výučbu včelárstva, zriadi aj včelnice
Prešovská univerzita (PU) v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.
viac
25.06.2021
Mestám musia s riešením klimatickej krízy pomáhať klimatickí manažéri
Klimatickí manažéri sú jednou z profesii budúcnosti, pýta si ich realita klimatickej krízy. Ide však o relatívne neznámu profesiu a to aj napriek faktu, že zmena klímy je problém, ktorému spoločnosť čelí prakticky dekády.
viac
14.11.2023
Zavádzanie nového štátneho vzdelávacieho programu od školského roka 2024/2025
Od 6. novembra 2023 do 19. novembra 2023 majú riaditelia možnosť zaregistrovať svoju školu do procesu zavádzania nového štátneho vzdelávacieho programu pre základné vzdelávanie od nasledujúceho školského roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %