Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.01.2021 03:10

Spoločný boj proti podvodom


Ilustračná snímka, zdroj: shutterstock


Finančná správa a Generálna prokuratúra SR sa dohodli na užšej spolupráci. Po dohode s Policajným zborom ide o ďalšiu spoluprácu štátnych inštitúcií v boji proti daňovým podvodom. Koordinovane budú postupovať proti daňovým únikom a tunelovaniu verejného majetku.


Jeho súčasťou má byť aj vytvorenie jednotky na boj proti daňovým únikom.

Finančná správa a Generálna prokuratúra posilňujú boj proti daňovým podvodom. Ide o ďalšie posilnenie spolupráce po dohode o užšej spolupráci s Policajným zborom. Jednotka bude pomáhať pri odhaľovaní daňovej trestnej činnosti, znižovaní daňových únikov či odstraňovaní karuselových podvodov. Na jej vytvorení sa dnes dohodli prezident finančnej správy Jiří Žežulka a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Obsah rokovania s prezidentom finančnej správy ma utvrdil o úprimnej snahe oboch orgánov bojovať proti daňovej trestnej činnosti, legalizácii a zaisťovaním výnosov z trestnej činnosti, ktoré sú jednou zo základných priorít prokuratúry, a to iným spôsobom, ako tomu bolo doposiaľ,“ uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Po dnešnom rokovaní som presvedčený, že sa blíži doba, keď sa daňová trestná činnosť prestane vyplácať. Naša spolupráca pomôže efektívne objasňovať a nekompromisne trestne stíhať daňové delikty, ktoré oberajú spoločnosť o obrovské finančné zdroje,“ presvedčený je prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Najvyšší predstavitelia oboch inštitúcií sa zhodli, že je potrebné urobiť legislatívne úpravy, ktoré prispejú k zefektívneniu boja proti daňovej trestnej činnosti, zvlášť z pohľadu právnej úpravy účinnej ľútosti, ako aj rozsahu a výšky škody pri daňových trestných činoch. Operatívna spolupráca medzi finančnou správou a Generálnou prokuratúrou SR bude riešiť aj trestno-právnu súvislosť určovania daní podľa pomôcok a prevodov daňových subjektov na tzv. biele počas výkonu daňovej kontroly.

Obe inštitúcie si tiež chcú vymieňať vzájomné skúsenosti pri odhaľovaní daňových únikov, ako aj zlepšiť vzdelávanie príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy a prokurátorov a posilniť inšpekciu finančnej správy v boji s „vnútorným nepriateľom“.

Autor: Zdroj: (financnasprava.sk, zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
O problematike voľby kontrolórov musíme informovať
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s komplikáciami pri voľbe hlavných kontrolórov samospráv listom obrátil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aj na parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
24.03.2021
Finančná správa upozorňuje na opakované podvodné emaily
Finančná správa upozornila na svojej web stránke na opakované podvodné emaily. Neznámy odosielateľ v mene finančnej správy naďalej rozposiela daňovníkom email, v ktorom ich láka na vrátenie určitej sumy po vyplnení priloženého formulára na vrátenie platby.
viac
13.05.2021
Spolupráca GP SR a ÚVO bude kľúčová pre dôslednú kontrolu míňania peňazí z EÚ
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po prvý raz od nástupu do funkcie stretol s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu a nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov.
viac
12.03.2024
Finančná správa bude preberať daňové priznania aj mimo úradov
Finančná správa (FS) bude preberať daňové priznania (DP) od 26. do 27. marca tohto roka aj mimo priestorov daňových úradov vo viacerých mestách Slovenska. Posledný deň na odovzdanie daňového priznania je 2. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %