Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.05.2023 02:25

Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o textilných továrňach


Mierové námestie v Trenčíne.


Sobotná (6. 5.) prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude venovaná významným textilným továrňam, ktoré sa v minulosti nachádzali v meste. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.


"Začiatkom 20. storočia sa v Trenčíne rozvíjal priemysel a vznikali viaceré továrne. Jednou z nich bola Tiberghien Fils na spracovanie vlny a výrobu tkanín, neskoršia Merina, ktorá začala svoju činnosť už v roku 1907. Neskôr tu založil odevnú továreň aj Ján Nehera, jeden z najúspešnejších podnikateľov medzivojnového Československa," uviedla hovorkyňa.

Účastníci prechádzky sa podľa nej dozvedia, kde sa pôvodne mala nachádzať továreň Nehera, aké výhody poskytlo mesto majiteľom firmy Tiberghien Fils alebo čo sa stalo počas štrajku v roku 1924.

Sobotná prechádzka mestom sa začne o 16.00 h na Sládkovičovej ulici pri Mestskej veži, v ktorej dočasne sídli Kultúrno-informačné centrum Trenčín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2018
Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o Márii Terézii
Osvietená panovníčka Mária Terézia a jej vzťah k Trenčínu budú témou sobotnej (3. marca) prechádzky mestom Trenčín so sprievodcom. Informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
04.01.2019
Sobotná prechádzka so sprievodcom predstaví zabudnuté osobnosti mesta
Zabudnuté osobnosti Trenčína Ján Mjartan a Štefan Pozdišovský budú témou januárovej Prechádzky mestom so sprievodcom. Prvá tohtoročná prechádzka bude v sobotu 5. januára.
viac
04.11.2022
Sobotná prechádzka mestom bude o rodine Medňanských
Najbližšia Prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude v sobotu (5. 11.) o rodine Medňanských. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
09.02.2024
Prechádzky mestom budú aj pre ľudí, ktorí majú problémy s pohybom
Pravidelné prechádzky Trenčínom so sprievodcom budú môcť absolvovať aj ľudia, ktorí majú problémy s pohybom. Kultúrno-informačné centrum (KIC) Trenčín zabezpečilo invalidný vozík pre tých milovníkov histórie, ktorí majú problémy s dlhším chodením. Informovala o tom Zuzana Janáčová z KIC Trenčín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %