Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.03.2018 09:30

Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o Márii Terézii


Ilustračný výrez plagátu


Osvietená panovníčka Mária Terézia a jej vzťah k Trenčínu budú témou sobotnej (3. marca) prechádzky mestom Trenčín so sprievodcom. Informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.


"Počas prechádzky mestom sa jej účastníci dozvedia, na ktorej budove v Trenčíne je uvedené meno Márie Terézie, v akom príbuzenskom vzťahu bola panovníčka s trenčianskym županom Jánom Babtistom Ilešházim, a prečo Mária Terézia súhlasila so zrušením rádu jezuitov," uviedla Ságová.       

Mária Terézia sa priemyselnými reformami usilovala o zlepšenie situácie monarchie, jej obyvateľstva a o celkový hospodársky a spoločenský rozvoj. Pri reformách jej asistovali odborne a politicky zdatní radcovia. Zároveň sa okrem štátnych povinností venovala výchove svojich 16 detí.       

Prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom sa začne v sobotu o 16.00 hodine pred Kultúrno-informačným centrom na Mierovom námestí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
04.01.2019
Sobotná prechádzka so sprievodcom predstaví zabudnuté osobnosti mesta
Zabudnuté osobnosti Trenčína Ján Mjartan a Štefan Pozdišovský budú témou januárovej Prechádzky mestom so sprievodcom. Prvá tohtoročná prechádzka bude v sobotu 5. januára.
viac
04.11.2022
Sobotná prechádzka mestom bude o rodine Medňanských
Najbližšia Prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude v sobotu (5. 11.) o rodine Medňanských. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
05.05.2023
Sobotná prechádzka mestom so sprievodcom bude o textilných továrňach
Sobotná (6. 5.) prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude venovaná významným textilným továrňam, ktoré sa v minulosti nachádzali v meste. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %