Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.05.2019 01:55

Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2019 vo Východnej


Plagát


Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu a najlepší ovčí syr a mnoho iného uvidia a zažijú návštevníci 11. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2019 v amfiteátri obce Východná.


Podujatie sa uskutoční v nedeľu 9. júna. TASR o tom informovala Daniela Hanzelová zo Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku – družstvo, ktorý je organizátorom slávností.       

Začiatok podujatia je naplánovaný na 9.30 h, kedy sa začnú folklórne vystúpenia. Oficiálne otvorenie bude o 10.00 h. „Počas dňa vystúpia folklórne súbory z Liptova aj iných regiónov Slovenska. Všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr - o Majstra syrára, ktorá sa bude konať pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Tiež sa uskutoční súťaž o najkrajšiu syrovú tortu,“ priblížila Hanzelová.       

Súčasťou programu slávností bude aj divácky atraktívny XI. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. „Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z predchádzajúceho ročníka, keď súťažiaca Janka Mäsiarová vytiahla z jedného kilogramu syreniny niť s dĺžkou 196,5 metra,“ uviedla s tým, že tento rekord je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.       

Program obohatí aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia. Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku. Pre priaznivcov jahňacieho, ovčieho či baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde hlavnou cenou je jahňacina na celý rok. V rámci výstavy oviec a kôz budú vystavené dva najväčšie barany na Slovensku.

Podujatie je pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom je obec Východná.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Každoročné slávnosti Ovenálie podporujú ovčiarstvo na Slovensku
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý sídli v Banskej Bystrici, organizuje v nedeľu 12. júna 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2016.
viac
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
24.05.2023
Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2023 vo Východnej
Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu i najlepší syr uvidia návštevníci 14. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2023.
viac
06.06.2023
Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni
Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %