Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
09.09.2024 11:15

Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Krásy našej vlasti: Hričovský hrad“


Upravený tlačový list. Obrázok Slovenská pošta, a.s.


Slovenská pošta, a. s., vydala 6. septembra 2024, poštovú známku „Krásy našej vlasti: Hričovský hrad“, so špecifickým symbolom T1 50g. Ústredným motívom poštovej známky je zrúcanina Hričovského hradu, na medzihárčí je rekonštrukcia pôvodnej podoby hradu.


Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 1. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku, položka L. 1. 01 Tarify SP, a. s.

Poštová známka rozmerov 44,4 × 30,5 mm, vrátane perforácie, vychádza vo forme upraveného tlačového listu so štyrmi známkami a medzihárčím. Známku vytlačila technikou ofsetu v kombinácii s oceľorytinou spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC, s dátumom 6. septembra 2024 a domicilom obce Dolný Hričov. Motívom prítlače na FDC je pôdorys hradu Hričov. Na FDC pečiatke je zobrazená minca z náleziska na Hričovskom hrade. FDC vytlačila technikou oceľorytiny spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, medzihárčia, prítlače FDC, FDC pečiatky ako aj rytiny poštovej známky a prítlače na FDC je doc. Martin Činovský, akad. mal., ArtD.

Zrúcanina Hričovského hradu sa nachádza v katastri obce Hričovské Podhradie v okrese Žilina. Hrad je situovaný približne 1 km južne od centra obce, odkiaľ vedie červené turistické značenie s náučným chodníkom. Z geomorfologického hľadiska sa objekt hradnej zrúcaniny nachádza v Súľovských vrchoch. Bralnatý reliéf hradného kopca je tvorený odolnými súľovskými zlepencami. Strategická poloha severného výbežku Súľovských skál, na ktorom je v nadmorskej výške 567 m n. m. v údolí na ľavom brehu rieky Váh situovaný hrad, umožňovala vizuálnu kontrolu nad presunmi na cestných aj vodných komunikáciách.

Hrad Hričov, vtedy nazývaný „castrum Hrichou“, nechal postaviť magister Toluš, syn Farkaša, v 13. storočí medzi rokmi 1254 a 1265. Bolo to za vlády uhorského kráľa Bela IV. Na konci 13. storočia vlastnil hrad Matúš Čák Trenčiansky. K rozsiahlejšej prestavbe hradu došlo v 15. storočí, kedy hrad vlastnil Blažej Podmanický, ktorý ho získal darom od uhorského kráľa Mateja I. Korvína. Výraznými osobnosťami v dejinách hradu v 16. storočí, boli aj bratia Ján a Rafael Podmanický, ktorí ale neboli priami potomkovia Blažeja. V tom čase bola na hrade nelegálna mincovňa, kde sa vyrábali falzifikáty mincí. V druhej polovici 16. storočia získal hrad František Thurzo kúpou od Jany Likerky. Po jej odchode už viac hrad neslúžil ani ako dočasné sídlo jeho majiteľov. V 17. storočí boli poslednými majiteľmi Esterházyovci, ktorí však hrad nevyužívali ani sa oň nestarali a v 18. storočí sa zrýchlil jeho proces premeny na zrúcaninu. Hrad ostal nepovšimnutý až do roku 2010. Hrad Hričov možno rozdeliť na tri celky, ktoré pozostávajú z hradného jadra, prvého a druhého predhradia. Hradné jadro tvoria štyri hradné paláce: horný, zadný, stredný a predný. Prvé predhradie obsahuje pozostatky druhej brány a obrannej veže – tzv. rožnej veže. Druhé predhradie vymedzoval dnes úplne zaniknutý hradobný múr so vstupom, pričom v priestore nádvoria je dodnes zachovaný objekt cisterny.

Združenie priateľov Hričovského hradu (ZPHH) vzniklo dňa 7. júla 2010. Je neziskovou organizáciou a funguje na princípe dobrovoľníctva. Venuje sa konzervácii a obnove pamiatkových objektov: hrad Hričov, mýtnica v obci Dolný Hričov a hrad Súľov. Združenie je aj spoluvlastníkom nepamiatkového objektu budovy starej školy v obci Hričovské Podhradie. Z dlhodobého hľadiska sa dobrovoľníci snažia dosiahnuť kompletnú konzerváciu a archeologické preskúmanie hradu Hričov s uchovaním autenticity objektu. Pre prezentáciu nálezov a výskumov si organizácia vybrala objekt mýtnice v Dolnom Hričove a budovu starej školy v Hričovskom Podhradí.

PhDr. Jozef Mihálik

Autor: (ts-Slovenská pošta, a.s., Mgr. Martin Guzi, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2020
Slovenská pošta vydala známku s motívom historických jazdeckých poslov
Slovenská pošta vydá vo štvrtok (30. 4.) poštovú známky "EUROPA 2020: Dávne poštové trasy - Magna Via". Jej nominálna hodnota je 1,20 eura. Informovala o tom špecialistka komunikácie Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
viac
07.05.2021
Slovenská pošta vydáva poštovú známku EUROPA 2021: Tetrov hlucháň
Slovenská pošta dnes, 7. mája 2021, vydáva poštovú známku „EUROPA 2021: Tetrov hlucháň“ s nominálnou hodnotou 1,70 € .
viac
29.04.2024
Slovenská pošta vydala známku „EUROPA 2024: Fauna a flóra tatranských plies“
Slovenská pošta, a.s., vydala 26. apríla 2024 poštovú známku „EUROPA 2024: Fauna a flóra tatranských plies“ s nominálnou hodnotou 2,10 €.
viac
22.07.2024
Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Osobnosti: Mních Cyprián (1724-1775)“
Slovenská pošta vydáva 19. júla 2024 poštovú známku „Osobnosti: Mních Cyprián (1724-1775)“, s nominálnou hodnotou 3,50 €. Motív poštovej známky vizuálne stvárňuje legendu o mníchovi Cypriánovi, ktorý sa do histórie zapísal skonštruovaním lietajúceho stroja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %