Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.05.2019 07:35

Slávnu terakotovú armádu uvidia návštevníci Tatranskej galérie


Kópie sôch Terakotovej armády z hrobky prvého čínskeho cisára Čchin Š'-chuang-tiho v životnej veľkosti na výstave Terakotova armáda - odkaz prvého cisára v Tatranskej galérii v Poprade 24. mája 2019. FOTO TASR - Oliver Ondráš.


V Tatranskej galérii v Poprade bude od soboty 25. mája sprístupnená nová výstava, pod Tatry priviezli v týchto dňoch viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho.


Riaditeľka popradskej galérie Anna Ondrušeková na piatkovej tlačovej konferencii informovala, že exponáty budú vystavené v rámci všetkých výstavných priestorov a okrem verných replík samotných bojovníkov návštevníci uvidia štyri kone s vozmi a zbrane.       

„Dohromady je u nás 80 predmetov, čo je len veľmi malá časť celého nálezu. V takomto počte a s odborným výkladom, prezentáciou výskumu, je však výstava na Slovensku prezentovaná prvýkrát,“ upozornila Ondrušeková. Verí, že výstava návštevníkov zaujme a bude istou formou kultúrneho turizmu v podtatranskom regióne. „Ide o komerčnú výstavu, okrem estetického a záujmového má aj edukatívny rozmer,“ zdôraznila.       

Manažérka výstavy Veronika Vavrová dodala, že výstavu pripravovali približne rok. Všetky certifikované sochy prišli do Popradu špeciálne zabalené, aby sa nepoškodili a prevoz i samotná inštalácia sôch boli veľmi náročné. Sochy sú v životnej veľkosti, majú hmotnosť ako živý človek a napr. kone vážia pol tony. „V galérii je 54 vojakov, ďalší traja sú v rôznych častiach regiónu. Terakotovú armádu, ktorá je ôsmym divom sveta, nemôže vidieť každý, preto sú tieto repliky putujúce po celom svete také výnimočné,“ skonštatovala Vavrová.        

 Verné repliky terakotových bojovníkov, koní a vozov vznikli v roku 2002 v Číne. Návštevníci galérie sa dozvedia o ich objavení, spôsobe archeologických vykopávok, jednotlivých typoch zbraní bojovníkov, ale aj o samotnom cisárovi Čchin Š‘-chuang-ti, ktorý žil v rokoch 260 – 210 pred Kristom. Na trón sa dostal vo svojich 13 rokoch, a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku a svojich odporcov pochovával zaživa. Na druhej strane, počas vlády sa mu podarilo zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo.       

„Terakotová armáda tvorí posmrtný sprievod cisára a zároveň chráni posledný odpočinok prvého cisára. Armáda dostala názov podľa terakoty, teda pálenej hliny hnedočervenej farby, z ktorej sú aj všetky sochy vyrobené,“ ozrejmila Ondrušeková. V priestoroch starej popradskej elektrárne môžu terakotovú armádu milovníci histórie a umenia vidieť do 22. augusta. Organizátormi výstavy sú Govin Group, s.r.o., Praha, Tatranská galéria za podpory Prešovského samosprávneho kraja, mesta Poprad a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
14.09.2019
V Synagóge v Lučenci sprístupnia výstavu bojovníkov terakotovej armády
V obnovenej Synagóge v Lučenci sprístupnia v sobotu výstavu Terakotová armáda - odkaz prvého cisára.
viac
23.03.2021
Múzeum v Galérii Jabloň ukáže, ako sa žilo za socializmu
Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.
viac
15.05.2021
Múzeum ponúka predĺženú prehliadku Terakotovej armády
Do podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu zapája aj trebišovské Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína. Pre návštevníkov sprístupňuje výstavu Terakotová armáda mimoriadne až do 20.00 h, teda o dve hodiny dlhšie ako zvyčajne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %