Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.06.2018 06:30

Skládka Vlčie hory má problém s nelegálne ukladaným odpadom


Ilustračná snímka, zdroj: (tasr)


Na skládke odpadu Vlčie hory pri Hlohovci polícia zistila ukladanie bežného i nebezpečného odpadu napriek tomu, že táto bola uzatvorená už v roku 2016. Polícia spolu s inšpekciou životného prostredia a Okresným úradom v Hlohovci v lokalite zasahovala od začiatku týždňa a zaisťovala dôkazy.


 V danej veci bolo na základe zistení podané trestné oznámenie za neoprávnené nakladanie s odpadmi vo veľkom rozsahu. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia enviro kriminality Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Mário Kern.       

Povedal, že na skládku boli vozené odpady pevné i tekutého skupenstva, niektoré z nich nebezpečné. "Jediným motívom na takéto konanie bol zisk, v tomto prípade naozaj veľký," konštatoval Kern. Dodal, že niektoré z uložených materiálov sa podarilo identifikovať. "Vďaka relatívne prísnej legislatívnej norme vieme dohľadať pôvodcov odpadov a tí budú musieť dokladovať ich uloženie. Týka sa to právnických i fyzických osôb, ktoré budú mať čo vysvetľovať," povedal Kern. Podľa jeho vyjadrenia ide o organizovanú činnosť a polícia má dôkazy o jej zakrývaní.       

Kern pripustil, že súčasný stav na skládke môže mať vplyv na životné prostredie. Niektoré z uložených materiálov si podľa neho vyžadujú okamžitý zásah a otázkou zostáva, či prevádzkovateľ skládky je schopný vykonať túto činnosť. "Inak prejde táto povinnosť na štát, ktorý musí dbať o životné prostredie pre svojich občanov," dodal. Vlastnícka štruktúra Vlčích hôr je podľa neho neprehľadná. "To všetko kvôli obrovským ziskom," zdôraznil Kern. Je pravdepodobné, že polícia sa na miesto ešte na základe výsledkov analýz vráti.       

Skládka Vlčie hory patrí medzi najväčšie environmentálne záťaže na Slovensku. Problém s areálom sa ťahá niekoľko rokov. V novembri 2015 tam vykonala polícia takisto zásah, okrem nej v tom čase vlastné vzorky odobrala aj organizácia Greenpeace, ktorá na základe ich výsledkov podala trestné oznámenie. Inšpekcia životného prostredia zistila na skládke bežného odpadu uskladňovanie nebezpečného odpadu a porušovanie zásad skládkovania. Nasledoval úplný zákaz ukladania odpadov. V rokoch predtým na skládke horelo najmenej štyridsaťkrát, Hlohovčania mali podozrenie, že takýmto spôsobom si spoločnosť uvoľňuje priestor pre ďalší odpad.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2016
Hlohovecké Vlčie hory – problémy so skládkou odpadu pokračujú
Hlohovecká skládka odpadu Vlčie hory, o ktorej sme vás pred časom informovali, sa zmieta v ďalších problémoch.
viac
26.09.2016
Mesto distribuuje kompostéry na biologicky rozložiteľný odpad
Úspora výdavkov na skládkovanie komunálneho odpadu je hlavným cieľom umiestňovania kompostérov do domácností v Trenčianskych Tepliciach. Samospráva začala s ich distribúciou tento mesiac, do konca októbra ich rozdajú asi stovku.
viac
04.10.2016
V Kocuranoch vyrástla skládka stavebného odpadu, rieši ju polícia
Na súkromnom pozemku v intraviláne obce s viacerými vlastníkmi sa okrem stavebnej sute nachádzajú aj plastové rámy od okien či farby. Skládkou sa už zaoberá aj polícia.
viac
23.06.2020
Na zisťovanie pôvodcov nelegálnych skládok nasadila dubnická polícia fotopasce
Identifikovať pôvodcov nelegálnych skládok v Dubnici nad Váhom majú nové fotopasce. Tamojšia mestská polícia ich začala inštalovať najmä v extraviláne mesta. Informoval o tom náčelník mestskej polície v Dubnici nad Váhom Tibor Rehák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %