Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
19.07.2017 11:27

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami


Ilustračná snímka: (int).


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu môže dosiahnuť až 33 stupňov Celzia.


Výstraha platí pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj od 14. do 18. hodiny. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danom ročnom období a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," varujú meteorológovia.

Pre uvedené kraje vydali na štvrtok (20. 7.) výstrahu druhého stupňa, pričom teplota môže vystúpiť až na 35 stupňov Celzia. Pre Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj platí výstraha prvého stupňa.       

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti, seniorov, ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a vysokým krvným tlakom.       

Dôležité je dodržiavať pitný režim, dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, radí Úrad verejného zdravotníctva. Treba piť pravidelne v menších dávkach. S klimatizáciou to nemožno preháňať, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Vo Vysokých Tatrách obnovujú Tatranskú zelenú hliadku
V minulosti vo Vysokých Tatrách fungovali dobrovoľníci pod názvom Tatranská zelená hliadka (TZH). Tá zabezpečovala čistotu a poriadok vo vysokohorskom prostredí. Tatranský okrášľovací spolok (TOS) sa v spojení s bývalými členmi TZH rozhodli túto hliadku opäť obnoviť.
viac
03.07.2017
Do ulíc Bratislavy vyrazila opäť hudobná električka
Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy vypravili opäť pre cestujúcich zábavnú hudobnú električku. Premávať bude každú sobotu počas celého leta zadarmo!
viac
11.07.2017
Veteráni v Skanzene Vychylovka
Všetci milovníci staručkého, ale stále spoľahlivého automobilu značky Trabant, sa opäť stretnú na Kysuciach.
viac
17.10.2017
Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili novelu zákona o ochrane ovzdušia. O aplikačnej novele odpadového zákona budú hlasovať v stredu (18.10.). Informoval o tom hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %