Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2022 07:45

Senica zavádza na podujatiach vratné poháre, ročne ušetrí množstvo odpadu


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Po tom, ako mesto Senica zaviedlo na podujatiach povinnosť podávať občerstvenie v biologicky rozložiteľnom riade, teraz pribudlo, že sa budú používať aj vratné zálohované poháre. Informovala o tom Lucia Vajdová z mestského úradu.


"Zámerom mesta je eliminovať používanie jednorazových riadov pri organizovaní podujatí. Podľa skúseností z iných miest sa používaním vratných pohárov razantne znížil odpad na mestských akciách. Zároveň je prostredie podujatia oveľa čistejšie," uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Vratný pohár je vyrobený z ľahkého, pritom pevného a odolného plastu, no je určený na viacnásobné použitie.

Grafika na pohároch zachytáva mapu mesta, jeho pamiatky a viaceré zaujímavosti. "Som rád, že grafiku nakreslil ilustrátor Adrián Macho, ktorý podobné mapy kreslil pre viaceré svetové mestá a ilustroval knihy o Harrym Potterovi či detskú knihu Veľryba Gerda. Skúšame začať s jedným typom. Ak si Seničania na systém zvyknú, bude sa ich ponuka rozširovať. Vyrobiť sa totiž dajú poháre s menším objemom, ale aj na teplé nápoje s viečkom, ktoré by sa mohli používať napríklad na vianočných trhoch," informoval primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2019
Zberný dvor a triedenie majú zastaviť zvyšovanie platieb za odpad
Mesto Hriňová chce v tomto roku požiadať o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia na výstavbu Zberného dvora v Hornej Hriňovej na zvýšenie kapacity triedeného zberu komunálneho odpadu.
viac
03.01.2020
Mesto znížilo množstvo odpadu a chce sa zaoberať bioodpadom
Mesto Svidník spustilo v tomto roku propagačnú a osvetovú kampaň v oblasti odpadového hospodárstva. Cieľom bolo zníženie množstva odpadu a zvýšenie podielu separácie. Ako pre TASR uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová, na začiatku roka mali veľmi nízku mieru vytriedenia odpadu.
viac
07.02.2023
Systém zálohovaných pohárov počas trhov znížil množstvo odpadu
Systém zálohovaných pohárov počas minuloročných vianočných trhov v Prievidzi znížil množstvo vyprodukovaného odpadu o desiatky kilogramov.
viac
12.01.2024
Vratné poháre pomohli znížiť množstvo odpadu vo vianočnom mestečku
Vianočné sviatky sa definitívne skončili, mesto Nitra začalo s odstraňovaním a uskladnením vianočnej výzdoby. Pracovníci mestskej spoločnosti postupne demontujú vianočné stánky zo Svätoplukovho námestia i svetelnú výzdobu ulíc, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %