Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2020 05:05

SAŽP rozširuje spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) - logo


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) rozšíri spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) o environmentálnu výchovu, vzdelávanie, informačné kampane a metodiku pri tvorbe zelených projektov. Vyplýva to z utorkového (21. 1.) stretnutia vedenia TSK s predstaviteľmi SAŽP.


Podľa generálneho riaditeľa SAŽP Richarda Müllera sa TSK profiluje ako Zelená župa, ktorá chce znížiť negatívne vplyvy na životné prostredie. Jej cieľom je tiež zlepšiť environmentálne povedomie obyvateľov kraja aj prostredníctvom minigrantového programu Zelené oči.       

„Kraj robí pre životné prostredie mnoho, za čo im vyjadrujem obdiv. Je to naozaj inšpiratívna Zelená župa, ktorá môže byť príkladom aj pre ďalšie kraje na Slovensku,“ povedal Müller s tým, že po víťazstve obce Papradno v projekte Dedina roka sa spolupráca rozšíri o ďalšie oblasti.       

Agentúra podľa neho ako jediná odborná prierezová organizácia zriadená Ministerstvom životného prostredia SR ponúka na spoluprácu široký záber environmentálnych činností. „Pri transformácii uhoľného regiónu horná Nitra agentúra poskytne environmentálne dáta pre dotknuté mestá zo svojich databáz a informačných systémov. Súčinná bude aj pri implementácii projektov v tomto regióne, a to najmä pri tvorbe metodiky a v poradenstve pri školení zamestnancov,“ doplnil generálny riaditeľ.       

Jednou z foriem spolupráce medzi SAŽP a TSK, ktorá sa už úspešne realizuje, je oblasť environmentálnej výchovy a vzdelávania. V rámci nej sa pripravuje certifikácia organizácií poskytujúcich environmentálnu výchovu a členom pracovnej skupiny je aj zástupca TSK. Agentúra chce kraju ponúknuť svojich odborníkov pri realizácii Krajskej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Zároveň sa TSK ako prvý kraj na Slovensku finančne zapojí do Zeleného vzdelávacieho fondu, ktorý patrí pod SAŽP.       

„Keďže životné prostredie je naozaj veľmi dôležité nielen pre súčasné generácie, ale aj pre tie ďalšie, dohodli sme sa, že TSK prispeje určitou čiastkou do tohto vzdelávacieho fondu. Je veľmi potrebné v rámci environmentalistiky a výchovy robiť tieto vzdelávacie podujatia,“ informoval predseda TSK Jaroslav Baška.       

Ďalšou z budúcich možností spolupráce s krajom je výzva z Operačného programu Kvalita životného prostredia zameraná na výmenu starých spaľovacích zariadení na pevné palivo v domácnostiach za nové, nízkoemisné plynové kotly. SAŽP podala žiadosť o nenávratný finančný príspevok a tá je v procese hodnotenia. V prípade úspechu sa v projekte ráta s novými pracovnými miestami informátorov v konkrétnom kraji.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2019
TSK je prvým slovenským krajom so schválenou koncepciou environmentálnej výchovy
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je prvým slovenským krajom, ktorý má krajskú koncepciu environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety do roku 2030. Schválili ju v pondelok (8. 7.) poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
06.09.2019
Vykroč s nami na zelenú
„Vykroč s nami na zelenú“ je slogan, ktorým chce odbor environmentálnej výchovy a vzdelávania (OEVV) Slovenskej agentúry životného prostredia upútať pozornosť žiakov, učiteľov, ale aj širšej verejnosti na jeho aktivity.
viac
21.09.2020
Environmentálna výchova a vzdelávanie v školskom roku 2020-2021
Slovenská agentúra životného prostredia pripravila pre žiakov, pedagógov a širokú verejnosť na nový školský rok 2020/2021 aktivity v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania.
viac
16.10.2020
TSK podpísal memorandum o spolupráci s Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska
Podpora environmentálnej výchovy, zlepšovanie stavu životného prostredia na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a spoločná realizácia projektov je hlavným cieľom memoranda o spolupráci medzi TSK a Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %