Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.01.2019 07:05

Samospráva Lučenca bude v roku 2019 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom


Ilustračná snímka, zdroj: sobotnik.sk


Mesto Lučenec bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, ktorý ráta s celkovými príjmami i výdavkami vo výške viac ako 31,7 milióna eur. Rozpočet schválili mestskí poslanci jednomyseľne na svojom piatkovom zasadnutí.


„Rozpočet hodnotím veľmi pozitívne, znovu máme ambiciózny plán. Som rada, že sme tento základný dokument mesta schválili. Samozrejme, že aplikačná prax bude veľmi náročná vzhľadom k ambíciám ďalších rokov,“ uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková. Dodala, že mesto môže navyše rátať aj s prebytkom zhruba 700.000 eur z minulého roka, ktorý presne vyčíslia vo výročnej správe v apríli.       

Rozpočet zahŕňa aj úverové zdroje, ako však podotkla Pivková, zadlženie mesta za posledné roky kleslo a ku koncu roka očakávajú dlhové zaťaženie vo výške 21,1 percenta celkového objemu bežných príjmov za predchádzajúci rok. „Od roku 2011 sme dlh znížili z vyše 39 percent na tento výsledok,“ konkretizovala.       

Výdavková časť rozpočtu sa v porovnaní s minulosťou zvýšila o 13 percent. „Neteší nás to. Nie je to však o tom, že by sme teraz chceli prostriedky prejesť, ale dostali sme ďalšie kompetencie, ktoré musíme plniť bez toho, aby sme ich mali hradené zo štátneho rozpočtu. Takže ich môžeme vykryť len zo zvýšených podielových daní na úkor iných činností, ktoré sme mali naplánované,“ načrtla Pivková.       

Medzi najväčšie investičné akcie mesta v tomto roku patrí výstavba krytej plavárne a kúpa ďalších nájomných bytov, rekonštrukcia spoločnej úradovne na Námestí republiky, obnova Kubínyiho námestia a priestranstva pred železničnou stanicou, rekonštrukcia a rozšírenie verejného osvetlenia, ako aj výstavba cyklotrás do Haliče a Vidinej či rekonštrukcia zimného štadióna s vybudovaním ďalších tréningových plôch.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Rok zelene a materských škôl v Banskej Bystrici
Banskobystrickí poslanci na svojom 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2018. Počíta s investíciami do obnovy materských a základných škôl, miestnych komunikácií, športovej infraštruktúry i do budovania parkovísk.
viac
10.12.2018
Krajskí poslanci schválili rozpočet na budúci rok
Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 206 miliónov eur. Krajskí poslanci ho schválili na pondelkovom rokovaní.
viac
22.03.2019
Poslanci schválili dotácie z rozpočtu mesta
Vranovskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili dotácie z rozpočtu mesta. Ide o sumu 12.000 eur. Samospráva tak bude spolufinancovať viacero projektov organizácií tretieho sektora a cirkví.
viac
15.12.2021
Rozpočet mesta Lučenec na rok 2022 bude vo výške takmer 33 miliónov eur
Poslanci mesta Lučenec na pondelňajšom (13. 12.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili vyrovnaný mestský rozpočet na budúci rok vo výške takmer 33 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %