Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
05.06.2024 11:05

Ružomberok pripravuje novú parkovaciu politiku, platiť by mala od septembra


Ilustračná snímka: Mesto Ružomberok


Mesto Ružomberok bude mať novú parkovaciu politiku. Prijať by ju mali na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Ružomberčania by mali parkovať podľa nových pravidiel od septembra. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


"Potrebujeme upratať verejný priestor, v ktorom si dnes chodci, cyklisti a autá navzájom prekážajú. Reguláciu parkovania dosiahneme zavedením hodinovej sadzby parkovného pre návštevníkov, lepšou kontrolou parkovania a zvýhodnením rezidentov, teda obyvateľov s trvalým pobytom," vysvetlil primátor Ľubomír Kubáň. Nové pravidlá vznikajú v spolupráci s odborníkmi zo Slovenskej parkovacej asociácie.         

Vymedzené územie zóny regulovaného státia sa v Ružomberku dotkne najmä oblasti centra mesta a širšieho centra, kde sa nachádza vyše 2500 bytov a 146 rodinných domov. Na sídliskách sa v tejto fáze nebudú vytvárať rezidentské zóny. "Po zavedení nových pravidiel v nich bude možné parkovať len na vyznačených parkovacích miestach. V čase regulácie spoplatnením zóny tam zaparkujú iba držitelia príslušných parkovacích oprávnení alebo motorista po úhrade krátkodobého parkovného," povedal Miškovčík.         

Podľa štatistík bolo pred 30 rokmi na Slovensku približne 900.000 automobilov. Aktuálne ide o zhruba 2,5 milióna vozidiel. "V Ružomberku je 15.000 vozidiel pri aktuálnom počte 26.418 obyvateľov. Naše sídliská a ulice neboli v minulosti budované na taký počet automobilov, s akým sa stretávame dnes," upozornil hovorca.         

Všetky financie, ktoré mesto vyberie z parkovného, radnica využije výlučne na dopravný účel, ako je prevádzka parkovacieho systému, údržba parkovacích miest, rekonštrukcia ciest, budovanie cyklotrás a oprava chodníkov. Prostriedky budú združovať na osobitnom účte. Použijú ich aj na rozvoj dopravnej infraštruktúry, mestskej autobusovej dopravy a budovanie nových parkovacích plôch.         

Návrh novej parkovacej politiky predstavia zástupcovia mesta na verejných stretnutiach, ktoré sa budú konať počas júna. Bližšie informácie o nových pravidlách budú distribuovať v nasledujúcich dňoch aj do poštových schránok v meste a mestských častiach.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
O zavedení parkovacej politiky zrejme poslanci v stredu nerozhodnú
O zavedení parkovacej politiky v Bratislave, ktorá má v parkovaní zvýhodniť Bratislavčanov a znížiť počet áut v meste, sa na stredajšom (16.11.) mestskom zastupiteľstve zrejme nerozhodne.
viac
02.01.2021
Bratislava plánuje spustiť parkovaciu politiku až na jeseň
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň.
viac
14.06.2023
Mesto pripravuje novú parkovaciu politiku, dá prednosť domácim
Mesto Piešťany čaká rovnako ako viacero iných miest zmena parkovacej politiky. Júnové zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) sa bude zaoberať všeobecne záväzným nariadením (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel v zóne s regulovaným státím.
viac
15.01.2024
Referendum o parkovacej politike je neplatné
Sobotné miestne referendum o parkovacej politike v Trnave je neplatné. Hlasovalo v ňom 16.194 ľudí z 53.246 oprávnených voličov, celková účasť tak dosiahla 30,41 percenta. Na úspešné referendum je potrebná účasť najmenej 50 percent oprávnených voličov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %