Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.03.2017 09:32

Rozšírenie prevádzky obaľovne asfaltových zmesí občania odmietajú


Snímka zdroj: (tasr).


Obyvatelia Liptovského Mikuláša sú proti rozšíreniu prevádzky obaľovne asfaltových zmesí. Hromadnú pripomienku v rámci posudzovania vplyvu stavby na životné prostredie podpísalo 1160 občanov, nesúhlasné stanovisko vydala aj tamojšia radnica.


Dôvodom je strach z hluku, prašnosti a preplnenia ciest kamiónmi s asfaltom a štrkom.      

Nová obaľovňa by mala vzniknúť v priemyselnej zóne v mestskej časti Okoličné, ku ktorej vedie len jedna cesta a aj tá už v súčasnosti kapacitne nepostačuje. "Výstavbou obaľovačky asfaltových zmesí v Okoličnom dôjde k zvýšeniu nákladnej dopravy až o 28 percent. A tým sa zvýši hlučnosť, prašnosť a zhorší sa napojenie obyvateľov mestskej časti Okoličné, ako aj obce Závažná Poruba s centrom mesta Liptovský Mikuláš," uviedol splnomocnenec občianskej iniciatívy Matej Šiculiak.      

"Ak by sa realizoval tento zámer, celá doprava bude vedená po ceste tretej triedy, smerom cez Okoličné, na cestu I/18, čo ovplyvní dopravu v tejto mestskej časti a hlavne kapacitu križovatky na hlavnú cestu I/18. Výjazd na ňu neraz trvá aj niekoľko minút. Už dnes týmto úsekom prejde 3200 áut za deň, ak by sa obaľovňa postavila, pribudlo by tu denne viac ako 70 kamiónov," upozornil vedúci odboru životného prostredia a dopravy na liptovskomikulášskom mestskom úrade Gabriel Lengyel. Súčasťou zámeru však podľa neho nie sú dopravno-inžinierske výpočty vplyvu stavby na dopravnú sieť, tie bude radnica od investora požadovať.      

Súkromná spoločnosť Cesty SK tvrdí, že vplyv novej obaľovne asfaltových zmesí na dopravné zaťaženie v Okoličnom bude minimálny. Občania totiž počet áut prerátali z maximálnej možnej kapacity prevádzky, investor sa však mestu zaviazal vyrábať len desatinu z nej - maximálne 30 000 ton obalených zmesí ročne, čo je na hodinu maximálne 80 ton. "Náš vplyv bude zhruba 3,2 auta na hodinu. To je v prepočte na celkový počet áut, ktorý tadiaľ prejde, maximálne jedno percento. Zariadenie síce bude mať vyššiu kapacitu, ale vzhľadom na danú lokalitu a región a po skúsenostiach, ktoré máme, je nereálne, aby sme vyrábali viacej. Ten materiál nemáme kde využiť," reagoval zástupca firmy Igor Múdry.      

Zámer súkromného investora a pripomienky občanov musí ešte posúdiť Ministerstvo životného prostredia SR. To zároveň rozhodne, či nová prevádzka v Okoličnom vznikne, alebo nie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
11.01.2020
Obyvatelia obce nesúhlasia s výstavbou obaľovne živičných zmesí
Obyvatelia obce Petrovany v okrese Prešov nesúhlasia s plánovanou výstavbou obaľovne živičných zmesí. Svoj nesúhlas prišlo vo štvrtok pred zdravotné stredisko vyjadriť viac ako 200 ľudí. Prevádzka výrobne asfaltu je podľa nich vysoko hlučná a prašná a mala by devastačný dopad na život.
viac
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
11.07.2022
Elektrobus MHD prepravil v Šali takmer pol milióna cestujúcich
Elektrobus v Šali prepravil za päť rokov svojho nasadenia do prevádzky 494.345 cestujúcich a najazdil 294.991 kilometrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %