Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2019 08:25

Registrácia do systému bikesharingu v Žiline je spustená


Už od apríla budú žilinské cyklochodníky brázdiť tieto bielo-červené bicykle.


Od 1. februára 2019, sa môžu nadšenci cyklistiky a ekologickej dopravy registrovať do systému bikesharingu. Systém zdieľania bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA je pripravený na spustenie, žilinská radnica čaká už len na priaznivé počasie.


Koncom minulého roka sa dokončila inštalácia dokovacích staníc a následne sa zrealizovala neverejná testovacia prevádzka systému. Zdieľané bicykle sa počas skúšobnej doby osvedčili a do riadnej prevádzky by mali byť nasadené najneskôr v apríli. Všetko však záleží od poveternostných podmienok.

„Systém aj bicykle máme pripravené, spustenie plánujeme predbežne na 1. apríl 2019. V prípade avizovaného dlhodobo zlepšeného počasia vyskladníme bicykle už skôr a Žilinčania ich tak budú môcť využívať,“ uviedol Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility na Mestskom úrade v Žiline.

Už od februára sa však môžu záujemcovia zaregistrovať do systému prostredníctvom webovej stránky www.bikekia.sk alebo cez mobilnú aplikáciu BikeKIA, ktorá je prístupná tak pre Android, ako aj pre iOS. Registrácia je jednoduchá a je zdarma, stačí zadať svoje osobné údaje a údaje z platobnej karty. „Hoci bude žilinský bikesharing bezplatný, platobná karta je pri registrácii nutná kvôli možným sankciám za poškodenie, či neskoré vrátenie bicykla,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník. Následne po registrácii si cyklista pomocou smartfónu daný bicykel zo stojanu otvorí. Skúsenosti z iných miest hovoria, že priemerná doba zapožičania bicykla je 15 až 20 minút. Užívatelia budú mať možnosť požičať si ho zdarma na jednu hodinu, a to viackrát za deň. Stačí ho vždy do hodiny vrátiť a požičať si ďalší.

Projekt bikesharingu v Žiline zastrešuje Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá nielenže projekt zafinancovala, ale vyberala aj dodávateľov systému a samotných stavebných prác. „Nadácia dlhodobo podporuje výstavbu cyklociest v regióne, rovnako aj rozvoj športu, preto bolo vybudovanie systému verejných bicyklov pre nás ďalším prirodzeným krokom. Dúfame, že ho Žilinčania príjmu s potešením a mestské bicykle budú pre nich príjemnou alternatívou k hromadnej doprave,“ vyjadril sa Branislav Hadár, správca Nadácie Kia Motors Slovakia.

Žilinským cyklistom bude k dispozícii 20 staníc, ktoré majú spolu 160 dokovacích stojanov so 120 bicyklami. Dokovacie stanice sú rozmiestnené prevažne v centre a širšom centre mesta tak, aby pokryli dôležité dopravné uzly v meste. Počas prvotnej fázy projektu bude mesto využívanie jednotlivých staníc analyzovať a následne vyhodnotí lokality, do ktorých by bolo vhodné umiestniť ďalšie stanice. „Projekt bikesharingu je ukážkovým príkladom ako sa má podporovať mobilita a ekologická doprava v meste. Žilinčanom, ale i návštevníkom mesta o chvíľu ponúkneme bezplatné využívanie bicyklov na krátke trasy a ja pevne verím, že sa táto forma prepravy pre nich stane populárnou a obľúbenou. Vďaka bicyklu sa budú môcť pomerne rýchlo dopraviť tam, kam potrebujú a to bez toho, aby zaťažili ovzdušie výfukovými plynmi,“ uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Autor: (Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Žlté bicykle sú naspäť v uliciach Kežmarku
Do ulíc historického mesta Kežmarok sa po zime opäť vrátili Žlté bicykle. Požičať si ich môžu obyvatelia mesta na presun po Kežmarku. Vytvoriť komunitný systém zdieľaných bicyklov sa občianske zduženie Vlk, ktorý nikdy nespí rozhodlo po vzore Bratislavy vlani na jeseň.
viac
04.05.2020
Zdieľané bicykle sú opäť v uliciach Žiliny
Žilinčania a návštevníci krajského mesta môžu zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA využívať od piatku 1. mája.
viac
29.05.2020
Elektrobicykle trnavského bikesharingu budú v uliciach opäť od júna
Od pondelka 1. júna mesto Trnava opäť spúšťa prevádzku zdieľaných elektrobicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
11.03.2021
Arriva spúšťa od začiatku apríla systém zdieľaných bicyklov v Nitre
Spoločnosť Arriva spúšťa od 1. apríla plne funkčný systém zdieľaných bicyklov v meste Nitra. K doterajším siedmim pevným stanovištiam pribudne ďalších päť virtuálnych stanovíšť, pre užívateľov bude k dispozícii nová modernejšia aplikácia s názvom nextbike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %