Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2016 11:30

Región Prešov bude mať mapu vodných prameňov


Predpoklad je, že väčšina prameňov bude mineralizovaná.


Občianske združenie Živá Zem rozbehlo projekt Spoznajte pramene okresu Prešov. Jeho cieľom je zmapovať všetky pramene, zistiť, či ide o minerálne, alebo nie, a zaznamenať ich na mape.


Projekt finančne podporila sumou 2000 eur Komunitná nadácia Veľký Šariš prostredníctvom programu Šariš ľuďom.    

Združenie sa už v minulosti venovalo kvalite vody v regióne. Zmapovalo minerálne pramene, dalo vyhodnotiť ich vzorky a označilo pri studničkách, či ide o pitný alebo nepitný prameň. Súčasný projekt prinesie monitoring všetkých prameňov, ich kvalitu však nebude skúmať, lebo to, čo platí v danej chvíli, už nemusí o krátky čas.       

Štatutárny zástupca združenia Štefan Adamčík spresnil, že v okrese budú musieť osloviť stovku obcí a dve mestá – Prešov a Veľký Šariš. „Výsledkom bude mapa pre turistov, záujemcov, pre cyklistov, aby vedeli, kde v Prešovskom okrese sa tieto pramene nachádzajú. Ďalšou časťou tohto projektu je upozorniť samosprávy a požiadať ich, aby týmto prameňom venovali dostatočnú pozornosť. Aby si ich cenili, lebo sú to vzácne dary,“ povedal Adamčík.      

Keďže OZ Živá Zem sa prameňom už venovalo aj v minulosti, predpoklad je, že väčšina z nich bude mineralizovaná. Čo sa týka množstva, bude to rôzne. V niektorých obciach nájdu iba jeden prameň, no také Lipovce ich môžu mať aj sedem či osem. „Sme zvedaví, ako to dopadne. Či počet prameňov nebude vyšší, ako je doteraz štatisticky zistené,“ povedal Adamčík.        

Niektoré pramene má združenie už podchytené z predošlých svojich aktivít. Ale tento projekt je postavený na spolupráci so samosprávami. Aktivisti nebudú chodiť do terénu hľadať pramene, ale oslovili starostov, prípadne komunikujú s ľuďmi z obcí, aby im s monitoringom pomohli. Spoliehajú sa na ústretovosť domácich obyvateľov, lebo projekt zároveň zviditeľní samotné obce a mestá.      

„Je to tiež apel na ľudí, aby sa o pramene vo svojom okolí starali, čistili ich. Ide tu aj o ekológiu. Mali by vedieť, že okolo prameňa by mala byť nejaká ochranná zóna, poriadok, že to vplýva na kvalitu vody. Súčasne im povieme, akým spôsobom si môžu dať preskúmať zloženie vody,“ uviedol Adamčík.       

Mapa prameňov bude vyrobená v elektronickej, ale aj v tlačenej podobe, a to aj vo formáte 3D. Bude ju mať k dispozícii Komunitná nadácia vo Veľkom Šariši, ktorá na projekt finančne prispela. V jej kompetencii bude ďalšia distribúcia. Hotová by mala byť do konca septembra.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
V hlavnej úlohe verejné obstarávanie
Opäť raz nočná mora zvaná verejné obstarávanie. Nielenže v ňom má Slovensko poriadne rezervy, ale byrokracia okolo neho už vstupuje aj do oblastí, kde by nemusela.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
21.07.2018
M. Sýkora: Chorvátskej samospráve môžeme pomôcť so skúsenosťami pri vstupe do EÚ
Spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so Združením obcí Chorvátska vytvára priestor na výmenu vzájomných skúseností a zvýšenie významu samospráv v oboch krajinách.
viac
20.07.2020
Vývoj nezamestnanosti za rok 2020
Štatistiky týkajúce sa vývoja nezamestnanosti v obciach a mestách za jednotlivé mesiace roku 2020 nájdete na stránke Ústredia práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %