Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.01.2018 02:53

Recyklovať možno iba vytriedené a čisté plasty


Ilustračná snímka.


Počas analýzy odpadov z plastov dovezených na Zberný dvor spoločnosti TEKOS, s. r. o. v Malackách sa pracovníci OZV ENVI-PAK presvedčili, že do žltých kontajnerov a vriec vhadzujú obyvatelia aj množstvo ďalšieho odpadu, ktorý do nich nepatrí.


Bez dôkladného pretriedenia takejto „zmesi“ by zberová spoločnosť stratila šancu predať „iba“ občanmi separovaný odpad na ďalšie spracovanie.

O znečistený odpad nemá záujem žiadna recyklačná spoločnosť a bez dodatočného pretriedenia by ho nikto od TEKOS-u nekúpil. To znamená, že podobné plasty by putovali do spaľovne alebo na skládku. Pritom sa podľa Romana Vandáka, riaditeľa komoditného oddelenia spoločnosti ENVI – PAK, na zberný dvor poväčšinou privážajú čistejšie plasty z vriec (využívajú ich  obce), ako z kontajnerov.

Mesto versus dedina alebo: Je zavedenie žetónového systému dobrým riešením?

Za zlým triedením nie sú však len vrecia a kontajnery, ale aj zle nastavený systém. Napríklad v prípade istého mesta znečistenie plastového odpadu predstavovalo 23,72 %. V susednej obci však zavedenie žetónového poplatku na zmesový komunálny odpad spôsobilo, že ľudia v snahe zakúpiť si čo najmenej žetónov a ušetriť, zámerne do farebnej žltej nádoby na plasty vhadzovali aj odpad, ktorý do nej nepatril. Znečistenie bolo väčšie, v tomto prípade až 24,7 %. Na obec je to vysoké číslo. V tomto prípade tvrdenie, že špinavší, „menej vytriedený“ odpad dodáva mesto, a nie dedina, teda neplatilo. V každom prípade však vyššie znečistenie predstavuje pre zberovú spoločnosť vyššie náklady.

Pomyje a chemikálie

„Z toho, čo sme na zbernom dvore videli a čo čakalo na pretriedenie, sme najviac znečistený plast hneď oddelili,“ konštatoval R. Vandák. „Vrátane zvyškov jedál, detských bazénov a nafukovačiek, chemických látok v poloprázdnych plastových fľašiach, znečistených plastových obaloch z kozmetických produktov a podobne. Podobnú zmes je možné už len spáliť alebo uložiť na skládku.“

Konateľ TEKOS-u Juraj Schwarz zdôraznil základnú podmienku, na ktorú by sme my všetci mali dbať pred vyhodením do kontajneru alebo vreca: použitý kelímok, fľašu či nádobu treba vhodiť do triedeného zberu čistú. Z hygienických dôvodov i kvôli ďalšiemu spracovaniu.

Optimálne: štyri druhy plastov a dosť

„Pre nás by bolo optimálne, keby sa vyrábali povedzme iba štyri druhy plastov,“ zdôraznil J. Schwarz. „A nie aby výrobcovia každý týždeň prichádzali s čímsi novým. Na rozdiel od plastov je s triedením skla alebo papiera všetko jednoduchšie. Aj s ich posunom k spracovateľovi.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
22.06.2021
Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať
Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %