Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
14.10.2024 03:05

Radnica chce v dome kultúry zriadiť mestské múzeum


Snímka zdroj: Historická Považská Bystrica


Považskobystrická radnica chce vytvoriť mestské múzeum, ktoré by dokázalo približovať históriu a kultúru mesta jeho obyvateľom, turistom a návštevníkom. Informoval o tom prednosta mestského úradu Michal Hamar.


"Múzeum má slúžiť ako zbierkotvorná inštitúcia, ktorá bude spravovať najvýznamnejšie kultúrne a spoločenské hodnoty. Okrem toho bude vykonávať osvetovú činnosť pre žiakov základných a stredných škôl, ako aj širokú verejnosť," priblížil prednosta s tým, že súčasťou múzea by mala byť aj regionálna knižnica.         

Myšlienka zriadenia mestského múzea sa podľa neho začala formovať už pred niekoľkými rokmi. Reálne kontúry začala nadobúdať po tom, ako v roku 2021 získalo mesto do svojho vlastníctva budovu domu kultúry a postupnou rekonštrukciou jej vracia zašlú slávu.         

"Naším prianím je, aby ľudia navštevovali dom kultúry aj mimo podujatí a preto v ňom plánujeme umiestniť okrem kaviarne či iných inštitúcií aj priestory mestského múzea. To by malo pozostávať zo stálej expozície a expozície, ktorá sa bude meniť podľa požiadaviek. Expozícia bude prezentovať aj osobnosti viažuce sa na naše mesto, ktoré ho významnou mierou ovplyvnili, budú vystavené ich osobné veci a tvorba," ozrejmil Hamar.

Časť financií chce radnica získať z výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Projekt bol zaradený do zásobníka prioritných projektových zámerov na území Trenčianskeho samosprávneho kraja. Začiatkom septembra vyhlásilo MIRRI výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na investície do kultúry, prírodného dedičstva a cestovného ruchu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
18.05.2020
O pamätnú bankovku SSM bol záujem, pred múzeom sa aj stanovalo
Približne 200 nula eurových pamätných bankoviek s motívom jednej z expozícií Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici - Matejovho domu, predali v sobotu, len za prvú pol hodinu od spustenia predaja, pracovníci múzea v Thurzovom dome na tamojšom Námestí SNP.
viac
08.08.2023
Dom kultúry je po júnovej dražbe už oficiálne v rukách mesta a kraja
Chátrajúci Dom kultúry v Banskej Bystrici je už oficiálne v rukách Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a mesta. Predseda BBSK Ondrej Lunter a primátor Ján Nosko v pondelok symbolicky prevzali kľúče od kultúrno-spoločenského stánku, ktorému chcú po rokoch vdýchnuť nový život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %