Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.02.2020 08:10

Radnica chce prenajímať majetok efektívnejšie, uvažuje o aukcii


Mestský úrad Bojnice (bojnice.sk)


Samospráva Bojníc chce majetok mesta prenajímať alebo predávať efektívnejšie. Uvažuje, že o budúcom nájomcovi či majiteľovi by v prípade viacerých uchádzačov rozhodla okrem obchodnej verejnej súťaže aj elektronická aukcia. Za nehnuteľnosti by tak mesto získalo viac financií.


"Nakladanie s majetkom mesta sme prehodnocovali z pohľadu možností elektronických aukcií alebo elektronického predaja. Na základe prieskumu sme zistili, že tieto elektronické predaje alebo prenájmy sa robia v obmedzenom množstve a väčšinou nie sú zákonne upravené, okrem zákona o predaji majetku štátu," uviedla vedúca oddelenia správy majetku mesta Mestského úradu v Bojniciach Tatiana Molnárová.       

Ten podľa nej presne obsahuje podmienky, kedy sa uskutočňuje prevod majetku, ale iné ustanovenia zákona pri správe majetku obcí takéto nie sú. "Na základe toho je potrebné, aby poslanci schválili určitý rámec, podľa ktorého budú v budúcnosti postupovať. Pokiaľ chcú využívať elektronickú aukciu, je to forma nadstavby pri predaji majetku," ozrejmila.

Elektronickú aukciu by mesto nemalo robiť, keď sa do obchodnej verejnej súťaže prihlási len jeden záujemca, musia byť minimálne dvaja. Keďže mesto nedisponuje programovým vybavením na vykonávanie aukcií, musí si tieto prenajať prostredníctvom externých služieb. "Keďže sú to ďalšie finančné náklady, navrhli sme minimálnu cenu 10.000 eur pri predaji a 10.000 eur ako ročný nájom pri prenájme majetku. Ide teda o väčšie formy prenájmu, ako je prenájom penziónu na Hurbanovom námestí," dodala Molnárová.       

Pravidlá pri predaji a prenájme majetku by mal stanoviť doplnok k všeobecne záväznému nariadeniu, ktorý by mali schvaľovať mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Informácie o Bojniciach vždy po ruke
Mobilnú aplikáciu “Virtualne“ pripravilo mesto spoločne s prevádzkovateľom jeho webovej stránky. Je dostupná pre operačné systémy iOS a Android.
viac
13.06.2018
Predaj na tržniciach má svoje pravidlá
Tržnice sú veľakrát miestami na neformálne stretnutia a to pri nákupe čerstvej produkcie. Medzi ľuďmi si nákup na takomto mieste získava stále väčší záujem, lebo čerstvosť je kritériom, ktorému dávame vysokú prioritu.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
30.11.2021
Obyvatelia Bojníc budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu
Bojničania budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z mestského rozpočtu. Pravidlá participatívneho rozpočtu určuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %