Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.12.2019 10:50

R. Raši: Na rozvoj slovenských regiónov pôjde v budúcom roku viac ako milión eur


Richard Raši, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu. Snímka: (tasr)


V budúcom roku pôjde na rozvoj slovenských regiónov viac ako milión eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).


Zároveň ohlásil zverejnenie výzvy na poskytnutie dotácií v oblasti podpory regionálneho rozvoja na rok 2020.       

Úrad vicepremiéra má od 1. januára 2019 v kompetencii aj agendu regionálneho rozvoja. "Úlohou tejto agendy nášho úradu aj nás všetkých je, aby sme pomáhali okresom rozvíjať sa, aby sa vyrovnávali regionálne rozdiely a, samozrejme, aby sa aj zlepšovala kvalita života obyvateľov," poznamenal Raši.       

Vo výzve je vyčlenených na podporu regiónov 1 110 178 eur. Každý žiadateľ môže na jeden projekt získať dotáciu od 10.000 do 50.000 eur, pričom projekt musí spolufinancovať z vlastných zdrojov vo výške 10 %. "Je to výzva, ktorá je špecifická tým, že je pre úplne všetky regióny. Je jedinečná tým, že nepatrí iba mestám a obciam, ale patrí aj mnohým ďalším prijímateľom, ako sú vyššie územné celky, ako sú občianske združenia, regionálne agentúry alebo neziskové organizácie," ozrejmil Raši.       

Oprávnení žiadatelia môžu predkladať svoje žiadosti o dotácie spolu so všetkými povinnými prílohami do 16. januára 2020. Výzva je podľa Rašiho veľmi jednoduchá. "Keď prijímateľ vie, čo chce, celá formálna stránka nezaberie viac ako dva alebo tri dni," skonštatoval s tým, že pri podaní žiadosti nie je nevyhnutné ani začaté verejné obstarávanie. Hodnotiť sa bude územný alebo cezhraničný vplyv, uskutočniteľnosť a trvalá udržateľnosť.       

Finančne podporené budú projekty zamerané napríklad na rozvoj cestovného ruchu, kultúry, pôdohospodárstva, ochranu prírody, a tiež na tvorbu pracovných miest, rozvoj ľudských zdrojov či na zvyšovanie vzdelanostnej úrovne, kvalifikácie a zlepšovanie prípravy detí a mladých dospelých na trh práce.       

Žiadosti je možné podať do elektronickej schránky, poštou alebo osobne do podateľne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). K žiadosti pritom musí byť priložený popis projektu, plán aktivít projektu, jeho rozpočet, ale aj plán činnosti v oblasti regionálneho rozvoja na príslušný rozpočtový rok, čestné vyhlásenie a súhlas žiadateľa so spracovaním osobných údajov. Ak bude žiadateľ projekt realizovať v partnerstve, súčasťou musí byť aj vyhlásenie o partnerstve. Výzva je zverejnená aj na stránke ÚPVII.       

Tento rok bolo v rámci rovnakej výzvy podporených 35 projektov, najúspešnejšími žiadateľmi boli obce a mestá. Raši priblížil, že podporené boli predovšetkým projekty, ktoré zohľadňovali špecifiká daného regiónu, a to prírodné, kultúrne aj materiálne. Dotácie putovali napríklad na oživenie tradičných remesiel na Zemplíne, revitalizáciu prírodnej lokality Beňatinské jazero ako nástroja regionálneho rozvoja obce Beňatina, revitalizáciu kultúrnej pamiatky premonštrátskeho kláštora v Jasove, alebo na nastavenie integrovaného participatívneho systému riadenia v Nitrianskom samosprávnom kraji.          

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2020
Vyhlásili výzvu na podporu malých a stredných podnikov v regióne Horná Nitra
Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zameranú na podporu rozvoja podnikania malých a stredných podnikov v rámci Iniciatívy Európskej komisie zameranej na transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
16.08.2021
IROP: Cyklovýzva už zverejnená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %