Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
24.06.2024 12:10

Publikácia SODB pre najmenších


Ilustračný obrázok


Štatistický úrad SR vydal unikátnu publikáciu „SODB pre najmenších“. Jej cieľom je popularizácia výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, ale najmä priblíženie obsahu a zamerania SODB 2021 deťom. Školákom je primerane vysvetlený spôsob sčítania obyvateľov a jeho význam pre spoločnosť.


Pre prvý stupeň základných škôl

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základných škôl, je napísaná pútavou formou prístupnou práve detskému publiku a využiteľná na vyučovacích hodinách, ale i ako voľnočasová aktivita v krúžkoch alebo v školských kluboch

Vzorová populácia 100 obyvateľov

Deti na prvom stupni základnej školy si ešte nevedia predstaviť počty obyvateľov uvádzané v státisícoch alebo miliónoch, preto sú výsledky sčítania pomerovo prerátané na vzorovú populáciu 100 obyvateľov Slovenska. V zjednodušenej mierke sú tak prezentované najvýznamnejšie základné populačné charakteristiky ako napríklad: pohlavie, vek, materinský jazyk či rodinný stav. Pre lepšiu názornosť sú tieto informácie vizualizované aj do formy jednoduchých a prehľadných grafov a máp

Interaktívne úlohy a kvízy

Okrem prezentácie zaujímavých faktov je súčasťou publikácie aj niekoľko interaktívnych úloh. Deti si tak môžu s pomocou pedagóga zorganizovať napríklad vlastné triedne sčítanie s následným spracovaním výsledkov a ich vyhodnotením. Žiaci si tiež môžu overiť svoje nadobudnuté vedomosti formou vtipného záverečného kvízu

PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., generálna riaditeľka Sekcia sociálnych štatistík a demografie:

„Publikácia pre deti bola pre nás  výzvou a  som úprimne rada, že sa kolegovia s  veľkou chuťou tejto výzvy zhostili. Všetci máme deti alebo už vnukov a bola to pre nás osobne krásna práca. Tvár našej publikácie patrí dcérke jedného z editorov - Grétke a ja verím, že aj s jej pomocou spopularizujeme  výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 deťom“.

Publikácia dostupná všetkým

Publikácia je verejne dostupná zdarma na stiahnutie. Pedagógovia ju môžu žiakom poskytnúť v tlačenej podobe alebo im ju prezentovať prostredníctvom interaktívnej tabule.

Publikácia SODB pre najmenších je dostupná na webovom sídle Štatistického úradu SR a na titulnej strane www.scitanie.sk.

ČO VŠETKO DETI NÁJDU V PUBLIKÁCII SODB PRE NAJMENŠÍCH - OTÁZKY A ODPOVEDE

Komu je publikácia určená?

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Je treba povedať, že je prvá svojho druhu a jedinečná. Treba si uvedomiť, že mnohé dnešné deti na prvom stupni už budú aktívnymi účastníkmi cenzu v roku 2031. Veríme, že budovanie vzťahu k štatistickým údajom vhodnou formou od útleho veku napomôže ich chuti sčítavať sa a s údajmi aj časom pracovať.

Akou formou je písana?

Deťom sa prihovára postavička „Sčítajko“, ktorá je sprievodcom publikáciou. Sčítajko vtipne a veľmi jednoducho vysvetľuje informácie, ktoré o našej spoločnosti zo SODB 2021 máme. Nabáda deti prostredníctvom ich rodičov a pedagógov, aby mu poslali mail na scitajko@statistics.sk a samozrejme najzaujímavejšie podnety zverejníme na sociálnych sieťah a odmeníme prekvapením. Publikácia je využiteľná na rôznych vyučovacích hodinách, ale i ako voľnočasová aktivita v krúžkoch alebo v školských kluboch. My ju odporúčame aj ako prázdninovú zábavu, práve vďaka možnosti získať darček, niečo si nakresliť a zabaviť sa.

Boli takéto publikácie vydané už v minulosti?

Nie neboli, unikátnosť publikácie spočítava aj v tom, že je prvá svojho druhu. Jej vznik iniciovali experti sčítania, ktorí majú deti, vnukov a videli z osobnej skúsenosti cestu ako sa deťom prihovoriť. Zhostili sa obsahu, našli formu komunikácie s deťmi a napomohli aj pútavej grafike. Tvárou publikácie je Grétka Chromečkovádcéra jedného z editorov Andreja Chromečka. Samozrejme sme ešte počas tvorby publikáciu testovali na našich deťoch a vďaka vtipnej forme a naozaj peknej detskej grafike deti bavila.

Ako sú dáta deťom vysvetlené?

Kolegovia v realizačnom tíme vymysleli jednoduchý a pochopiteľný model.

Deti si na prvom stupni základnej školy ešte nevedia predstaviť počty obyvateľov uvádzané v státisícoch alebo miliónoch, preto sú výsledky sčítania pomerovo prerátané na vzorovú populáciu 100 obyvateľov Slovenska. V zjednodušenej mierke sú tak prezentované najvýznamnejšie základné populačné charakteristiky ako napríklad: pohlavie, vek, materinský jazyk či rodinný stav. Pre lepšiu názornosť sú tieto informácie vizualizované aj do formy jednoduchých a prehľadných grafov a máp.

Obsahuje publikácia aj testy a kvíz?

Okrem prezentácie zaujímavých faktov je súčasťou publikácie aj niekoľko interaktívnych úloh. Deti si tak môžu s pomocou pedagóga zorganizovať napríklad vlastné triedne sčítanie s následným spracovaním výsledkov a ich vyhodnotením. Žiaci si tiež môžu overiť svoje nadobudnuté vedomosti formou vtipného záverečného kvízu. No sa samozrejme je tu Sčítajko, ktorému môžu svoje triedne výsledky poslať a dostať darček.

Je publikácia dostupná aj širokej verejnosti?

Široká verejnosť ju nájde na stránke scitanie.sk priamo v oranžovej dláždici hneď po vstupe na stránku. Pedagógovia ju môže žiakom poskytnúť v tlačenej podobe alebo im ju prezentovať interaktívnej tabule.

Autor: (ts-ŠÚSR, Jasmína Stauder)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
07.01.2021
Počet obyvateľov rastie zatiaľ iba v Bratislave
Počet obyvateľov posledné roky rastie iba v Bratislave, ostatné krajské mestá populáciu strácajú. Informuje o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v minuloročnej publikácii Krajské mestá z pohľadu kvality života.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
15.06.2021
Do cenzu sa elektronicky a asistovane zapojilo 5,22 milióna obyvateľov
Počas elektronickej i asistovanej formy sčítania obyvateľov sa do cenzu zapojilo 5,22 milióna ľudí. Celkový podiel sčítaných predstavuje 92,7 percenta z odhadovaného počtu obyvateľov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %